Ministerul Energiei a prezentat autorităților publice locale conceptul de creare a comunităților energetice, în cadrul unei sesiuni de informare desfășurată cu participarea reprezentanților Guvernului în teritoriu, a șefilor oficiilor teritoriale, dar și a reprezentanților Direcției Administrație Publică Locală.
În cadrul ședinței, participanților le-a fost reiterat faptul că membrul unei comunități energetice poate deveni orice consumator final de energie. Acestea pot include persoane fizice, asociații de proprietari, organizații non-profit, întreprinderi mici și mijlocii sau autorități locale.
“Principala țintă a comunităților energetice este de a promova autonomia energetică, prin generarea proprie a energiei la prețuri mult mai avantajoase, ceea ce va contribui semnificativ la creșterea competitivității economiei și la dezvoltarea de noi oportunități și locuri de muncă”, a declarat secretara de stat a Ministerului Energiei, Carolina Novac, în debutul ședinței.
Comunitățile energetice din surse regenerabile sunt entități autonome, formate din membri locali, care colaborează pentru producerea, consumul și distribuirea energiei regenerabile. Scopul principal al acestora este de a aduce beneficii economice, sociale și de mediu comunității, reducând în același timp costurile energetice și promovând dezvoltarea sustenabilă.
Printre drepturile celor care fac parte dintr-o comunitate energetică se numără:
- Producerea, consumul, stocarea, furnizarea și vânzarea energiei regenerabile.
- Accesul nediscriminatoriu la piețele de energie.
- Partajarea energiei produse între membrii comunității.
Obligațiile includ respectarea cerințelor legislative, contribuția echitabilă la costurile sistemului energetic și notificarea modificărilor statutului către ANRE.
Pentru membri, comunitățile energetice presupun reducerea costurilor la energie prin producția locală de energie regenerabilă și posibilitatea de a avea un control direct asupra consumului și procesului decizional. În același timp, pentru comunități, dezvoltarea unor centre locale de producție de energie regenerabilă stimulează economia locală și creează locuri de muncă.
În ceea ce privește securitatea energetică, comunitățile energetice îmbunătățesc reziliența în fața situațiilor de criză, iar prin gestionarea eficientă a consumului de energie, acestea contribuie la reducerea presiunii asupra rețelelor energetice naționale.
Dezvoltarea comunităților energetice în Republica Moldova este sprijinită financiar de către partenerii internaționali de dezvoltare. Printre aceștia se numără USAID Moldova, care oferă asistență prin Proiectul Securitatea Energetică a Moldovei (MESA) pentru dezvoltarea comunităților de energie regenerabilă prin înlăturarea barierelor existente, propunerea de soluții optime și implementarea unui program-pilot care ajută la realizarea studiilor tehnice, consilierea juridică și monitorizarea impactului dezvoltării de comunități energetice.
Recent, PNUD Moldova a lansat un concurs de selectare a două ONG-uri pentru pilotarea primelor comunități energetice din surse regenerabile în vederea susținerii inițiativelor locale care îmbunătățesc guvernanța energetică și reziliența energetică la nivel local. În acest sens, vor fi oferite granturi de câte 100.000 USD.
Agenția Germană pentru Energie (DENA) de asemenea propune un suport pentru consolidarea autorităților locale în procesul constituirii comunităților energetice, consolidării capacităților municipalităților, consultanță tehnică și de reglementare pentru părțile interesate și măsuri de comunicare. Astfel 8 localități din țară vor beneficia de concepte personalizate pentru comunități energetice, iar autoritățile locale sunt sprijinite în identificarea instrumentelor de finanțare pentru echipamente tehnice.
Iar INTERREG Danube Region oferă un suport financiar pentru crearea condițiilor necesare în procesul dezvoltării comunităților energetice în regiunea Dunării, promovând tranziția către surse regenerabile de energie și inițiativele energetice comunitare.
Ministerul Energiei va continua să sprijine autoritățile locale în dezvoltarea acestor comunități, prin oferirea de consultanță tehnică, suport legislativ și identificarea unor surse de finanțare necesare, reiterându-și astfel angajamentul în promovarea unui sistem energetic sustenabil și eficient, prin implementarea unor politici de tranziție energetică și dezvoltare a surselor regenerabile de energie.