Irina Vlah – apel către Maia Sandu şi echipa sa: Dacă aveţi ceva cu anumiţi politicieni de la Comrat, luptaţi cu ei, dar lăsaţi în pace poporul găgăuz
Irina Vlah, ex-Bașcan al Găgăuziei, președinte al Partidului Republican “Inima Moldovei”, a declarat, în cadrul evenimentului cu ocazia celei de-a 30-a aniversări de la crearea autonomiei găgăuze, că aniversarea aceasta este un eveniment important nu doar pentru Găgăuzia şi locuitorii ei, ci şi pentru întreaga ţară.
“Acum 30 de ani, noi am oferit întregii lumi un bun exemplu cum pot fi identificate cele mai bune soluţii pentru asigurarea unei convieţuiri armonioase împreună. Găgăuzii, la fel ca şi moldovenii, tot timpul au fost un popor paşnic şi mereu au făcut tot posibilul pentru asigurarea păcii, inclusiv acum 30 de ani, când, prin dialog şi deschidere, a fost identificat un compromis rezonabil în dialogul cu Chişinăul”, a menționat ea.
Politiciana a spus că în aceşti 30 de ani au fost perioade când relaţiile dintre Comrat şi Chişinău au fost şi încordate.
“Dar ceea ce pot spune cu certitudine, inclusiv din postura de fost Bașcan al Găgăuziei timp de 8 ani, noi, găgăuzii, tot timpul am făcut tot posibilul ca dialogul să fie unul normal, bazat pe respect reciproc. Pentru găgăuzi mereu a contat statalitatea Republicii Moldova şi nu o dată ne-am manifestat pe post de apărători ai independenţei şi suveranităţii Republicii Moldova. Pentru noi Moldova este casa noastră comună, în care vrem să trăim în pace, să ne dezvoltăm, să ne creştem copiii şi nepoţii, asigurându-le un trai decent. Iar încercările unora de a-i prezenta pe găgăuzi drept separatişti sau element destabilizator nu au nici o şansă de izbândă. Găgăuzii, moldovenii, ruşii, evreii, ucrainenii, bulgarii şi alte etnii ce locuiesc în Republica Moldova îşi văd viitorul împreună şi acest lucru ar trebui să-l înţeleagă toţi acei care periodic pun la cale provocări ieftine cu scopul de a compromite capacitatea noastră de a convieţui armonios”, a subliniat Irina Vlah.
Totodată, fosta bașcană a remarcat “şi acele tentative care se fac de a diminua din autonomia Găgăuziei, după cum nu pot trece cu vederea nici declaraţiile periculoase ale unora precum că autonomia găgăuză ar trebui anulată. Aceşti oameni pur şi simplu nu conştientizează care sunt realităţile din Republica Moldova, nu cunosc esenţa evenimentelor importante de acum trei decenii şi nu au capacitatea de a înţelege ce consecinţe pot surveni ca urmare a acţiunilor lor iresponsabile. Din fericire, ei sunt minoritari, iar noi toţi acei care ne dorim să trăim în pace şi în bună înţelegere – majoritari. Şi noi avem capacitatea de a contracara orice tentativă de a submina convieţuirea armonioasă a etniilor în Moldova”.
“Stimaţi compatrioţi!
În aceste vremuri grele, pe care am ajuns să le trăim, trebuie să dăm dovadă de capacitate de a alege grâul de neghină. Trebuie să dăm verdictul corect şi, atunci când ni se spune că găgăuzii ar avea ceva împotriva moldovenilor sau moldovenii au ceva împotriva găgăuzilor, să declarăm clar şi răspicat: Nu confundaţi luptele politice cu relaţiile dintre două popoare, care au fost construite de-a lungul veacurilor, având la bază respectul reciproc. Da, nu exagerez când dau această apreciere şi anume că e vorba de lupte politice. Or, cine dacă nu anumiţi politicieni prin declaraţiile pe care le fac sau prin acţiunile la care recurg, induc societăţii impresia că găgăuzii şi moldovenii au ceva de împărţit. Ceea ce nu ştiu ei este însă faptul că politicienii vin şi pleacă, iar bunele relaţii dintre popoare rămân. Totuşi, profit de ocazie pentru a veni cu un apel către Maia Sandu şi echipa sa: dacă aveţi ceva cu anumiţi politicieni de la Comrat, luptaţi cu ei (politic, desigur), dar lăsaţi în pace poporul găgăuz. Autonomia găgăuză există în cadrul Republicii Moldova şi beneficiază de anumite drepturi, consfinţite prin legislaţie. Nu vă cere nimeni să-i iubiţi pe găgăuzi, stimaţi, guvernanţi de la Chişinău. Pur şi simplu, respectaţi-le drepturile şi totul va fi bine.
Personal, atunci când sunt întrebată ce mă simt mai mult, eu răspund: de etnie sunt găgăuză, dar sunt cetăţean al Republicii Moldova şi-mi iubesc nespus de mult ţara. Cunosc nu din auzite, că la fel simt majoritatea găgăuzilor – ei ţin la cultura, la tradiţiile lor de veacuri, la limba lor, dar aceasta nu-i împiedică să-şi iubească ţara şi să facă totul pentru ca Republica Moldova să se dezvolte şi să ofere un nivel de trai înalt cetăţenilor ei. Iată, acesta este adevărul despre găgăuzi, şi nu cred că am avea o posibilitate mai bună de a-l spune decât în ziua în care marcăm 30 de ani de la instituirea autonomiei găgăuze.
Eu sunt sigură că autonomia găgăuză are un mare viitor şi se va dezvolta continuu în componenţa Republicii Moldova. Iar acele probleme care există în prezent în relaţiile dintre Chişinău şi Comrat şi pe care unii încearcă să le prezinte ca o contrapunere între două popoare, în scurt timp vor dispărea. Aceste percepţii greşite au fost formate de anumiţi politicieni şi, odată cu plecarea lor de la putere, vor dispărea toate problemele, iar lucrurile vor reveni la normal.