Acum zece ani, soții Bratu au pornit o afacere gastronomică în satul Slobozia Mare, raionul Cahul. Ei sunt producători de kavarma – un salam tradițional, preparat din carne de oi în suc propriu, cu boia de ardei roșu și iute. Procesul de producere a mezelurilor durează șapte ore și presupune un proces complex de prelucrare.
„Kavarmaua pentru familia noastră este un salam natural, care îl avem la orice masă de sărbătoare. În primul rând, este salamul cel mai iubit al familiei noastre. Noi cu tot dragul îl preparăm și îl servim. Chiar și copiilor noștri le place mult kavarmaua”, povestește Marcela.
Marcela Bratu a beneficiat de echipament în valoare de 4500 euro în cadrul programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD și UNICEF. Echipamentele au fost acordate prin intermediul Grupului de Acțiune Locală „Lunca Prutului de Jos”.
Înainte, salamul se prepara în condiții casnice, iar acum, procesul are loc într-o încăpere separată, dotată cu utilaje moderne.
„Aceste utilaje sunt foarte benefice. Cel mai iubit utilaj al meu, îndrăgit și eficient, care mă ajută să-mi desfășor activitatea este atât capsatorul, cât și aparatul de umplut kavarmaua. Fără ele, nu aș putea să-mi petrec timpul alături de copii, mai mult decât aș petrece aici, în atelierul de preparare a kavarmalei”, mai spune Marcela.
Datorită sprijinului acordat, productivitatea afacerii a crescut, și, respectiv, cererea a devenit mai mare. Soții Bratu prepară lunar zeci de kilograme de kavarma și reușesc să le vândă în mare parte la târgurile din țară.
„Ne dorim și avem puterea de a ne extinde mica noastră fermă de ovine pentru a crește eficient”, spune Marcela.
Ferma soților Bratu numără peste 200 de oi, iar pe lângă kavarma, ei mai produc brânză de casă, caș și urdă.