Supraîncălzirea sobei a dus la decesul a două persoane în etate, în urma intoxicării acestora cu monoxid de carbon. Astfel, în ultimele 24 de ore au fost raportate două victime din cauza încălcării regulilor antiincendiare la exploatarea sobelor din locuință.
Primul caz a fost înregistrat în după amiaza zilei de 16 decembrie într-o casă de locuit din satul Budăi, raionul Taraclia. Aici, o femeie în vârstă de 73 de ani, care trăia singură, a fost găsită de populație, intoxicată cu produsele de ardere. Potrivit informațiilor, incendiu s-a autostins până la apelarea serviciilor specializate. În urma cercetărilor efectuate la fața locului, specialiștii au constatat că focul a izbucnit din cauza supraîncălzirii sobei din locuință. Alte circumstanțe urmează a fi stabilite.
Un alt deces cauzat de încălcarea regulilor antiincendiare la exploatarea sobei de încălzit a fost raportat tot în ziua de 16 decembrie într-o locuință din satul Țarigrad, raionul Drochia. Aici, un bărbat singuratic, în vârstă de 75 de ani a fost găsit parțial carbonizat în propria locuință. Conform informațiilor, în urma suprasolicitării sobei a izbucnit un incendiu, care s-a autostins până la apelarea echipelor de pompieri. Toate circumstanțele urmează fi stabilite de organele de resort.
În acest context, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență atenționează repetat oamenii că încălcarea regulilor antiincendiare poate avea consecințe fatale pentru viață și sănătate.
IGSU îndeamnă cetățenii să fie extrem de vigilenți atunci când optează pentru folosirea sobelor și a altor aparate de încălzit, în special în perioada rece a anului.
De asemenea, îndemnul specialiștilor este de a oferi ajutor în încălzirea locuințelor, persoanelor singuratice, în etate sau celor cu probleme de sănătate, care sunt mai vulnerabile în fața riscurilor. Este extrem de important, să fim mai toleranți cu personale neajutorate, în vederea acordării unei asistențe în aprinderea și monotonizarea focului în sobă.
Totodată, cetățenii sunt rugați să nu suprasolicite sobele de încălzit, iar pentru aprinderea și menținerea focului să folosească doar materiale pentru care este predestinată soba. Mai mult, este foarte importat ca încăperile să fie periodic aerisite, iar canalele de evacuare a fumului să nu fie obturate.
Potrivit datelor statistice ale IGSU de la începutul anului 2024 au fost înregistrate 1581 de incendii, în urma cărora 98 de persoane, inclusiv 3 minori și-au pierdut viața.