După zeci de ani de așteptări, primele 100 de gospodării, cu aproximativ 350 de locuitori, din satul Șestaci, raionul Șoldănești, precum și două instituții comunitare – Grădinița și Oficiul medicilor de familie – beneficiază acum de apă potabilă direct la robinet. Localitatea dispune de o fântână arteziană proprie, dotată cu un turn de acumulare și o stație de dezinfectare a apei!
Proiectul „Forarea fântânii arteziene și construcția rețelei de apeduct și canalizare în satul Șestaci, raionul Șoldănești” a fost realizat prin intermediul Programului Național „Satul European”, ediția I. În prima etapă, au fost executate lucrările de forare a unei fântâni arteziene, instalarea unui turn de acumulare a apei cu capacitatea de 50 de metri cubi și a unei stații de dezinfectare a apei. De asemenea, au fost construiți și patru kilometri de rețele din totalul de 12 km necesari pentru a asigura cu apă de calitate toate cele 480 de gospodării din localitate.
Potrivit primarului Iacob Guja, până la demararea acestui proiect, localnicii nu dispuneau de surse sigure de apă, iar majoritatea își asigurau necesarul de apă din puținele izvoare sau fântâni care mai existau pe teritoriul localității. Astfel, mulți dintre aceștia erau nevoiți să transporte apa cu butoaiele de la distanțe de până la 1-2 km.
”Fântânile din localitate sunt rare și conțin apă în cantități foarte mici. În multe zone, apa din fântâni a dispărut complet. Mai grav, o bună parte din sursele de apă rămase sunt poluate, ceea ce a dus la un număr mare de îmbolnăviri gastrointestinale și o incidență crescută a fluorozei dentare printre localnici. Astfel, construirea unui sistem de aprovizionare cu apă era inevitabilă. În prima etapă, am reușit să construim rețele pentru cca 100 de gospodării și totodată să conectăm la rețea Oficiul medicilor de familie, Grădinița, doi agenți economici și un locaș de cult. Datorită faptului că am fost selectați în cadrul Programului „Satul European”, ediția II, vom reuși să extindem rețelele cu încă aproximativ 8 km, asigurând astfel cu apă potabilă toate gospodăriile din localitate și instituțiile de menire socială, precum: Oficiul poștal, Casa de cultură, Biblioteca și 3 agenți economici locali. Astfel, vom rezolva complet problema deficitului de apă potabilă cu care se confruntau locuitorii noștri de ani de zile, oferind totodată condiții de trai decente pentru toți. Proiectul nostru se aliniază complet la Strategia Națională de alimentare cu apă și sanitație pentru perioada 2014-2028 și vine să contribuie la dezvoltarea durabilă a localității, la îmbunătățirea infrastructurii sociale și la atragerea de noi investiții. Nu în ultimul rând, acest proiect ne permite să ne aliniem la standardele europene de trai și coabitare, iar pentru acest lucru suntem recunoscători autorităților implementatoare și Executivului, care ne-a oferit finanțarea”, a adăugat primarul.
Pentru acest proiect, Guvernul, prin Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală, a alocat peste 8,3 milioane de lei. Totodată, localitatea Șestaci a beneficiat și de un alt proiect, finanțat prin Programul Național „Satul European Expres”. Acesta a prevăzut extinderea rețelei de iluminat stradal, pentru a asigura securitatea și confortul celor 1.100 de locuitori, în special pe timp de noapte. În cadrul acestui proiect, au fost construite 1,2 km de rețele noi de iluminat, au fost instalați 9 piloni, 22 de becuri LED și a fost montat un punct de control și comandă digitală. Datorită acestei inițiative, acoperirea cu iluminat stradal a localității a crescut cu 20 la sută, ajungând la 95% din întreaga localitate. În acest scop, din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală au fost alocați 250.000 de lei.
Menționăm că, prin intermediul Programelor Naționale „Satul European”, ediția I, și „Satul European Expres”, în raionul Șoldănești au fost realizate 19 proiecte de dezvoltare locală, cu o valoare totală de aproximativ 78 de milioane de lei. Peste 26.000 de persoane au beneficiat direct de aceste inițiative, care au contribuit semnificativ la dezvoltarea comunităților din această regiune a țării.