Copiii din localitatea Donici, raionul Orhei, se bucură acum de un mediu mai sigur și mai confortabil la grădinița din sat, datorită amenajării terenului, care a inclus și construirea unui nou gard. De asemenea, alte două instituții publice care își desfășoară activitatea în aceeași clădire beneficiază de căile de acces reconstruite.
Proiectul intitulat „Spațiu sigur și amenajat pentru copii și beneficiari ai instituțiilor publice din satul Donici”, implementat prin Programul Național „Satul European Expres”, a prevăzut construirea unui gard pe o lungime de 300 de metri și pavarea a 120 de metri pătrați de trotuare, care duc spre intrarea în clădirea ce găzduiește cele trei instituții cu destinație socială: căminul cultural, biblioteca publică și grădinița. Acum, cei peste 50 de copii care frecventează instituția de educație timpurie beneficiază de un spațiu mult mai sigur și confortabil, inclusiv pentru activitățile în aer liber, susține directoarea grădiniței, Larisa Lupu.
„Este o schimbare semnificativă pentru noi. Înainte, gardul era foarte deteriorat, având în vedere că instituția a fost construită în anul 1992, iar gardul a rămas neschimbat din acea perioadă. În ultimii ani, acesta ajunsese într-o stare jalnică, iar copiii puteau ieși cu ușurință din curtea grădiniței. Acum, avem un gard nou, de calitate, care asigură o protecție deplină pentru copiii noștri. În plus, curtea este mult mai îngrijită, iar căile de acces au fost amenajate, ceea ce a îmbunătățit considerabil condițiile, inclusiv pentru cei 18 angajați ai grădiniței, dar și pentru părinți, care, în trecut, întâmpinau dificultăți din cauza pavajului deteriorat și a gropilor care se umpleau de noroi pe vreme ploioasă”, a adăugat managera instituției.
Potrivit primarului comunei Donici, Serghei Guzun, acest proiect a avut un impact major asupra întregii comunități, îmbunătățind semnificativ accesul și siguranța cetățenilor către cele trei instituții publice.
„Înainte de începerea lucrărilor, pe teritoriul grădiniței puteau intra câini vagabonzi și alte animale, punând în pericol sănătatea și chiar viața copiilor. Acum, situația s-a schimbat complet: noul gard oferă o protecție mult mai mare, garantând siguranța celor mici. Mai mult, lucrările de reconstrucție au fost realizate cu materiale moderne, care asigură durabilitate. Totodată, prin implementarea acestui proiect, am îmbunătățit accesul la cei peste 800 de locuitori ai satului Donici către căminul cultural și biblioteca publică”, a subliniat primarul.
Pentru aceste lucrări, Guvernul, prin Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală, a alocat aproximativ 450.000 de lei.
Menționăm că, prin intermediul Programelor Naționale „Satul European” și „Satul European Expres”, au fost implementate, la nivel național, 134 de proiecte destinate renovării și modernizării instituțiilor preșcolare. Astfel, aproximativ 40.000 de copii și angajați beneficiază acum de condiții îmbunătățite pentru desfășurarea procesului educațional.