La data de 10.10.2024, directorul general al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Radu Musteața, împreună cu directorul general adjunct pe domeniul sanitar-veterinar, Alexandr Manciu s-au deplasat în raionul Soroca, pentru a se întruni cu reprezentanții administrației publice locale, managerii instituțiilor de învățământ, operatorii din domeniul alimentar, administratorii de ferme și de exploatații comerciale de păsări/animale.
Întâlnirea a avut drept scop informarea corectă, din prima sursă, a agenților economici, primarilor și managerilor instituțiilor de învățământ despre reglementările legislative asupra:
- alimentației copiilor în școli și grădinițe. Responsabilitățile managerilor și a operatorilor din domeniul alimentar ce livrează produse copiilor, astfel încât aceștia să beneficieze de produse alimentare calitative și inofensive;
- certificării sanitar-veterinare a animalelor, precum și rigorile de identificare și trasabilitate a acestora;
- cerințelor de plasare pe piață a produselor de origine animală/nonanimală;
- vânzărilor neautorizate și riscurilor în urma acestora;
- administrării corecte a pășunilor și iazurilor, prevederile legislative;
- domeniului zootehnic și crizele provocate de Gripa aviară înalt patogenă și de Pesta porcină africană.
În aceeași zi, demnitarii ANSA au vizitat un liceu din Soroca, în cantina căruia se alimentează aproximativ 1200 de elevi. Directorul instituției de învățământ a pus în evidență atât reușitele, cât și problemele care necesită a fi soluționate pentru confortul și dezvoltarea copiilor. Totodată, elevii au primit de la conducătorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor semne de carte și flaiere informative aferente sănătății animalelor și protecției consumatorilor de produse alimentare.
Copii au fost îndemnați să pună accent pe învățătură, iar după finalizarea studiilor liceale să îmbrățișeze specialități cum ar fi: medicina veterinară, domeniul siguranței alimentare, agronomie sau alte profesii aferente segmentului agricol.
Ulterior, conducerea ANSA s-a deplasat la o unitate de procesare a fructelor și legumelor proaspete (sucuri și conserve). Aici, operatorii au fost interesați de ajustările cadrului normativ ce reglementează activitatea întreprinderilor mici și mijlocii, probleme ce țin de biosecuritate și de igienă.
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor rămâne partenerul de încredere al operatorilor din domeniul alimentar, scopul primordial fiind siguranța produselor alimentare de pe masa consumatorilor.