Exemplul Agenţiei Fiscale Suedeze, considerată de către cetăţenii suedezi cea mai prietenoasă instituţie a statului, este un obiectiv pe care SFS îşi propune să-l atingă și anume, ca să fie percepută ca o instituţie care oferă contribuabililor servicii de calitate, ci nu una de control, care ştie doar să aplice sancţiuni.
Inspectoratul Fiscal de Stat pe raionul Leova îmbrățișează fără rezerve sloganul Serviciului Fiscal de Stat ,,Funcționarul fiscal – în serviciul contribuabilului!”. Căutând noi căi de comunicare cu mediul de afaceri, a fost identificat AO “Centrul Regional de Dezvoltare Socio-Economică”, în calitate de ,,Prietenul contribuabililor” și care să transmită cetățenilor mesajele autorității fiscale, să le ofere consultanță și să fortifice un dialog constructiv în ambele sensuri.
La data de 10.10.2015, în parcul orășenesc, AO “Centrul Regional de Dezvoltare Socio-Economică” a organizat Ziua Educației Adulților în orașul Leova, cu genericul ”Șansele tale prin generații”. Evenimentul s-a desfășurat de comun acord cu Primăria orașului Leova, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă oficiul Leova și cu suportul financiar a organizației DVV International. IFS Leova a participat la eveniment cu informații despre activitatea site-urilor www.fisc.md și www.servicii.fisc.md; prestarea serviciilor fiscale electronice și modul de conectare la serviciile fiscale electronice; modul de abonare la revista “Monitorul fiscal FISC.md” și serviciul electronic în beneficiul contribuabililor SIA ”Diseminare mesaje”. Voluntarii au repartizat pliante.
-
”Monitorul Fiscal FISC.md” constituie o ediţie periodică informativ-explicativă, ce are în vizor domeniile de activitate ale Serviciului Fiscal de Stat proiectate în societate. Această revistă are menirea de a acorda asistenţă contribuabililor pe aspecte fiscale, prin oferirea informațiilor oficiale și veridice în domeniul politicilor fiscale, explicării legislației fiscale în vigoare.
-
”Diseminare mesaje” este un instrument care permite contribuabililor (persoane fizice, persoane juridice) abonare la scenariile dorite cu privire la modificările în legislația fiscală și/sau obligațiunile fiscale. Ca urmare, aceștia vor fi înștiințați, pe poşta electronică indicată, despre toate domeniile de interes selectate individual.
Întru asigurarea bunei administrări fiscale, precum și în scopul eficientizării managementului restanțelor fiscale și diminuarea lor față de BPN, la data de 20.10.2015 în incinta IFS s-a desfășurat un seminar cu primarii și perceptorii din șase primării, care înregistrează cele mai mari restanțe. La seminar a fost invitat și președintele raionului, Ion Gudumac. Întru majorarea nivelului de conformare voluntară la prevederile legislaţiei în vigoare în rândul contribuabililor restanțieri, şi în continuare se vor aplica metode eficiente de interacţiune şi comunicare, astfel încât liberul acces la consultaţii şi echitate să se manifeste în toate acţiunile întreprinse de organul fiscal.
În cadrul controalelor fiscale din perioada 01.10.2015 – 20.10 2015 a fost pus accentul pe combaterea comerțului ilicit, ce se exprimă prin desfășurarea activităților fără înregistrare la Camera Înregistrării de Stat sau la un alt organ abilitat prin lege. În rezultatul a 11 controale fiscale s-au constatat încălcări ale legislației fiscale, respectiv:
-
un caz de încasare a banilor în numerar, fără utilizarea mașinii de casă și control existente, încălcându-se prevederile art. 8, alin 2, lit. c) din Codul Fiscal;
-
2 cazuri de neprezentare, la prima cerere, persoanelor cu funcții de răspundere din cadrul organelor cu atribuții de administrare fiscală a documentelor de proveniență a mărfii expuse spre comercializare;
-
8 cazuri de desfășurare a activității de întreprinzător fără înregistrare la Camera Înregistrării de Stat, ca urmare fiind întocmite procese-verbale, potrivit prevederilor art. 263 alin. (1) din Codul contravențional al RM. .
Pentru încălcările depistate urmează a fi aplicate sancțiuni fiscale, în sumă de 15,0 mii lei, și sancțiuni contravenționale, în sumă de 8,0 mii lei.
Reamintim că acțiunile SFS nu au scop sancționarea contribuabililor, ci conformarea benevolă, prin educarea agenților economici în spiritul respectării legislației. În acest sens aducem spre cunoștință că în viitorul apropiat vor fi intensificate verificările agenților economici care nu se conformează legislației în vigoare, atât la contribuabilii care nu au fost verificați și practică activitate de întreprinzător, cât și la acei agenți economici care deja au fost sancționați.
Diana Munteanu