Prioritățile Ministerului Educației și Cercetării pentru noul an de studiu, dar și proiectele care vizează în mod direct școlile și grădinițele au fost prezentate de ministrul Dan Perciun în cadrul forumului cadrelor didactice din raionul Râșcani.
„Atragerea cadrelor didactice tinere și menținerea profesorilor care deja activează în sistem este una dintre acțiunile pe care se concentrează în prezent activitatea ministerului. Știm că nu este o muncă ușoară, dar sperăm că activitatea dumneavoastră profesională vă aduce satisfacție. Dacă ați rămas toți acești ani în sistem înseamnă că iubiți educația, iubiți copiii. Aveți tot respectul și aprecierea noastră. În acest an un număr-record de tineri – peste 400, au acceptat să meargă în școli. Este o creștere cu 15% față de anul precedent și cu circa 35% față de media ultimilor 5 ani. Sperăm să menținem această tendință și în perioada următoare”, a spus ministrul.
Dan Perciun a mai anunțat că ministerul va crea o rețea de circa 100 de școli care să fie bază pentru practica pedagogică, instituțiile urmând să beneficieze și de suport în acest sens. Tot pentru a susține cadrele didactice, MEC a creat o rețea de 1000 de mentori, pregătiți în cadrul Institutului Național de Educație și Leadership, ca să asigure inserția profesională a tinerilor specialiști și formarea cadrelor didactice.
Ministerul a întreprins măsuri și pentru debirocratizarea sistemului educațional, reducând considerabil lista actelor obligatorii din nomenclatorul documentației școlare. A fost stopată evaluarea externă a instituțiilor de învățământ general și a cadrelor de conducere, iar în prezent se lucrează la un nou concept de evaluare.
„În infrastructura instituțiilor de învățământ din țară, în 2023, au fost făcute investiții de cca 554 mil lei și mobilizate resurse suplimentare de la parteneri de alte 110 mil euro. În 2025 suma investițiilor va constitui circa 1,3 miliarde de lei. Resursele vor fi utilizate pentru dotarea școlilor și grădinițelor, școlilor profesionale, colegiilor și universităților, și a căminelor. În perioada 2024-2027 vor fi efectuate investiții în sumă de 2,6 miliarde de lei”, a specificat ministrul.
În anul 2023, instituțiile de învățământ din țară au primit dotări de echipamente, mobilier și materiale didactico-metodice, în valoare totală de cca 140 mil lei, iar suma destinată în acest scop pentru 2024-2025 atinge cifra de 160 mil lei.
Instituțiilor le-a fost transmis un număr total de 5000 de laptopuri, 500 de calculatoare, 69 de autobuze școlare (40 fiind livrate deja). Un număr de 200 de școli și 200 de grădinițe din țară vor beneficia de investiții în sumă totală de 3,5 mil dolari.
În perioada următoare, cu sprijinul Băncii Mondiale, vor fi dotate cu echipamente, mobilier și materiale didactico-metodice mai multe școli din țară. În raionul Rîșcani, de aceste dotări vor beneficia gimnaziul „Gheorghe Rîșcanu” din or. Rîșcani, Liceul Teoretic „C. Popovici” din s. Nihoreni; Liceul Teoretic ,,Leonid Gherman” din satul Zăicani, dar și grădinița-creșă nr. 10 „Guguță” or. Rîșcani. Totodată, Liceul Teoretic „Liviu Damian” din Rîșcani este inclus în rețeaua celor 35 de școli-model constituită de Ministerul Educației și Cercetării cu sprijinul mai multor parteneri de dezvoltare și a sectorului privat.