Sergiu Prodan a întreprins joi, 15 august, o vizită de lucru în raionul Cantemir. Oficialul a discutat cu președintele raionului, Pavel Culicovschi, șeful adjunct al Oficiul Teritorial Cahul al Cancelariei de Stat, Vitalie Miron și Dumitru Muranevici, vicepreședinte al raionului. Aceștia au prezentat situația din raionul Cantemir în domeniul culturii. Părțile au vorbit despre reușite și probleme, au punctat prioritățile pentru perioada următoare.
Ministrul Prodan a specificat că domeniul culturii are nevoie de susținerea Autorităților Publice Locale, care să fie deschise spre asimilarea de fonduri de stat și europene întru dezvoltare. În acest sens, ministrul a încurajat efortul comun pentru focusarea pe industriile creative în comunitățile locale întru asigurarea dezvoltării durabile a întregii țări, sugerând includerea punctelor de atracție în traseele turistice naționale și atragerea sectorului privat să investească în turismul local.
Sergiu Prodan a subliniat necesitatea menținerii unui mediu favorabil pentru tineri absolvenți ai instituțiilor de cultură: „Noi încurajăm tinerii absolvenți ai universităților și colegiilor, motivându-i printr-o subvenție de acomodare, să se angajeze în domeniul culturii în teritoriu.”, a menționat oficialul, menționând importanța păstrării talentelor și specialiștilor pregătiți în instituțiile naționale pe domeniul cultură (biblioteci, muzee, autorități publice, școli de artă).
Oficialul a vizitat Casa Raională de Cultură „Nicolae Sulac”, Școala de Arte „Valeriu Hanganu” din or. Cantemir, (o instituție bine dotata, frecventată de peste 260 de elevi), Casa-Muzeu „Nicolae Sulac” din satul Sadîc, unde a copilărit marele artist, dar și memorialul SMURD de la Haragîș.
În cadrul întâlnirii cu cei care asigură buna funcționare proceselor culturale în teritoriu, s-au abordat problemele actuale, cum ar fi salarizarea angajaților din domeniul culturii, crearea condițiilor social-economice și educaționale pentru învățământul extrașcolar în raport cu interesele, abilitățile și oportunitățile copiilor/elevilor, dar și pașii de urmat întru reabilitarea patrimoniului cultural construit.
„Moldova este o țară de oameni talentați, care ne fac mândri în întreaga lume. Guvernul va continua să investească în cultură, să dezvolte satele și orașele, să construiască Europa acasă. Cu pași mici, aducem lucrurile la normalitate!”, a subliniat ministrul, accentuând importanța înaintării de proiecte de susținere atât pentru reanimarea vieții culturale, cât și pentru crearea infrastructurii civilizate, ca oamenii să poată beneficia de activitățile recreative în condiții optime, acasă.
Menționăm că doar urmare a ultimului apel de finanțare în cadrul proiectului Satul European 2024, în raionul Cantemir, Guvernul va investi în trei proiecte mari, de reconstrucție și renovare a caselor de cultură din s. Cania și Lingura, precum și reabilitarea termică a casei de cultură din comuna Pleșeni, s. Hănăseni.