Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, ex-ministru al Educației, a ținut un discurs în cadrul celei de-a doua ediții a Forumului Național al Cadrelor Didactice, subliniind că este este încurajator faptul ca inițiativa dată să se transforme în tradiție, „mai ales că discuțiile despre educație sunt mereu binevenite într-o vreme a transformărilor după care trebuie să ținem pasul – transformări în științe, sociale, politice”.
Oficialul a spus că „nu e suficient să vorbim despre meritele profesorilor, trebuie să facem cât mai multe pentru ei”, iar planul său pentru educație nu se poate face într-o zi, însă este pe cât se poate de limpede.
„De fiecare dată când facem o acțiune în învățământ, știm că e nevoie de mai mult. Dar începem de la realitatea în care trăim și știm unde mergem. Mai avem mult până a ajunge unde ne dorim. Iar ce îmi doresc eu este și ambițios, și firesc în același timp. Îmi doresc ca profesorii din Moldova să nu se gândească la hârtii. Să nu se gândească la salariu. Să se gândească la copiii din clasă. Și îmi doresc ca toți copiii din Moldova să se gândească la profesori cu respect și să intre în școală cu bucuria descoperirii și cu conștientizarea responsabilității proprii. Nu putem despărți educația în două – carte la școală și bună creștere acasă. Ele sunt indivizibile. Școala este mai mult decât cunoștințe academice. Profesorii pot frânge sau forma caractere, pot înăbuși sau dezvolta potențialul unui copil. Am zis profesorii pot, pentru că aceasta este o putere – o putere enormă – care vine și cu o responsabilitate enormă. Știu că dumneavoastră sunteți conștienți de impactul asupra unor destine. Și cred că nu trebuie să fiți lăsați singuri în această misiune – toți – familia, comunitatea, statul trebuie să lucreze într-un efort comun pentru a crea un mediu sănătos și potrivit pentru învățare și pentru dezvoltare de valori”, a declarat politiciana.
Tododată, Maia Sandu a rugat profesorii să ajute la asigurarea păcii și democrației în continuare.
„Pentru că anume aceasta înseamnă calea noastră europeană. Referendumul și aderarea la Uniunea Europeană (UE) nu este politică. Este șansa de a ne pune țara la adăpost și șansa copiilor noștri ca în 10 ani să aibă aceleași drepturi și oportunități ca un cetățean german, francez sau polonez. Unii vor încerca să ne ducă înapoi. Vă rog să ne ajutați să ducem Moldova înainte. Unde vorbim despre școli și elevi, în loc să-i ferim de bombe în subsoluri. Unde finanțarea per elev este de 10 ori mai mare decât în Moldova de azi iar salariile profesorilor sunt pe potriva efortului pe care îl fac”, a subliniat șeful statului.