Ministerul Mediului se alătură campaniei naționale „Iulie Fără Plastic 2024”, sub sloganul „Închidem robinetul – Oprim poluarea cu plastic”. Scopul nostru este să educăm și să sensibilizăm populația despre consumul responsabil, cum ar fi refuzul plasticului de unică folosință, reducerea consumului de plastic, refolosirea și repararea produselor existente și reciclarea corectă a deșeurilor de plastic.
În Republica Moldova încă mai există localități unde lipsește sistemul de colectare a deșeurilor de la gospodăriile casnice, ceea ce duce la apariția și extinderea depozitelor neautorizate. Ministerul Mediului continuă să îmbunătățească politicile naționale de gestionare a deșeurilor pentru a se alinia treptat la standardele Uniunii Europene.
În conformitate cu Legea nr. 231/2010 privind comerțul interior și Legea nr. 209/2016 privind deșeurile, au fost interzise unele produse de unică folosință,unde atenția inițială a fost pe reducerea utilizării excesive a plasticului. Această măsură a încurajat companiile să dezvolte alternative reciclabile sau biodegradabile pentru produsele de unică folosință, cum ar fi pungile, farfuriile, paharele și pachetele din plastic.
O altă inițiativă importantă este implicarea agenților economici în reducerea cantităților de plastic și de deșeuri, prin aplicarea principiului responsabilității extinse a producătorului, conform prevederilor Legii nr. 209/2016 privind deșeurile și Regulamentului privind ambalajele și deșeurile de ambalaje aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 560/2020.
Ministerul Mediului planifică să introducă un instrument mai eficient pentru implementarea REP, care la fel urmează a fi utilizat la nivel național – Sistemul Depozit – care va presupune plata unei garanții la procurarea unui produs ambalat, ce va fi recuperată la returnarea ambalajului.
Prin campania „Iulie Fără Plastic”, dorim să schimbăm percepțiile și comportamentele consumatorilor, concentrat spre un stil de viață mai sănătos, fără plastic.