Implementarea Camerelor Agricole în Republica Moldova ar putea aduce beneficii semnificative, similar celor observate în Austria și Germania. Pentru a înțelege esența acestui demers, agricultorii din raioanele Ungheni, Nisporeni și Călărași s-au reunit pentru a discuta cu experții naționali și internaționali despre proiectul de lege privind organizarea și funcționarea Camerelor Agricole.
În cadrul consultărilor, fermierii au abordat multiple aspecte legate de organizarea și funcționarea Camerelor Agricole, exprimându-și îngrijorarea cu privire la finanțarea acestora și având temeri că ar putea deveni coruptibile. O altă preocupare a fost posibilitatea politizării structurilor, care ar putea afecta eficiența acestora. Vicepremierul Vladimir Bolea a subliniat că totul depinde de voința agricultorilor și de modul în care aceștia vor permite să fie gestionate Camerele Agricole, subliniind că succesul Camerelor Agricole va depinde de colaborarea și solidaritatea dintre fermieri, precum și de dorința lor de a crea un mediu de lucru bine organizat.
Totodată, vicepremierul Vladimir Bolea a informat audiența că instituirea Camerelor Agricole în Moldova este esențială pentru a organiza și sprijini micii agricultori, care se confruntă cu numeroase dificultăți birocratice și financiare.
„Camerele Agricole vor centraliza informațiile și serviciile, prevenind cheltuielile inutile și pierderile financiare ale agricultorilor. Asocierea în Camere Agricole permite fermierilor să aibă o voce unitară și puternică. Exemplele din Austria și Germania ar trebui utilizate ca modele de referință pentru dezvoltarea Camerelor Agricole în Moldova”, a menționat oficialul.
Hermann Shultes, ex-conducător al Camerei Agricole din Austria a menționat cât cât de important este ca și fermierii moldoveni să beneficieze de astfel de structuri: „În prezent, Camerele Agricole din Austria au un rol central, contribuind la dezvoltarea agriculturii prin consultanță gratuită, școlarizare și alte servicii esențiale pentru fermieri.”
Ina Butucel, co-autor al proiectului de lege a subliniat: „Camerele Agricole vor avea autonomie totală în activitatea lor, iar statul, prin intermediul MAIA, va facilita procesul de creare și instituționalizare a acestora. Aceste instituții vor reprezenta interesele fermierilor, facilitând accesul la resurse, informații și subvenții. Vor oferi consultanță și instruire continuă.”