Festivalul Prieteniei Popoarelor „Familia tradițională” a adunat mii de moldoveni din toate regiunile țării, care a fost organizat la Orhei, Bălți, Taraclia și Vulcănești. Oamenii de toate vârstele și etniile au venit să susțină valorile și tradițiile familiale și să declare că „nu vor permite ca obiceiurile străine să distrugă unitatea dintre bărbat și femeie și rolurile tradiționale ale părinților în creșterea și educarea copiilor”, se menționează într-un comunicat.
Sărbătoarea a început cu un recital al artiștilor locali și cu un program de divertisment pentru copii, iar la standurile instalate au fost aduse delicii culinare. Vizitatorii festivalului au savuratt gratuit bucate specifice diferitor țări- pelmeni și clătite rusești, kebab armean, pilaf kârgâz, dulciuri kazahe.
La Orhei, oaspeții festivalului au fost întâmpinați de conducerea municipiului și raionului Orhei și reprezentanții blocului politic „Victorie”. Primarul Tatiana Cociu a vorbit despre angajamentul echipei lui Ilan Șor față familia tradițională.
„Pentru noi, mama și tata, femeia și bărbatul reprezintă temelia pe care se construiește o societate puternică. Suntem hotărâți să promovăm respectul și solidaritatea în cadrul familiilor noastre, unde învățăm cele mai importante lecții de viață. Familia este sprijinul nostru. Ținem foarte mult la ea, și ne angajăm să o susținem și să o perpetuăm, deoarece reprezintă esența poporului nostru”, a spus Tatiana Cociu.
Viceprimarul Valerian Cristea a amintit despre rolul crucial al părinților și buneilor în educația copiilor.
„Părinții și bunicii nu doar transmit cunoștințe și experiențe de viață, dar sunt și modele de urmat pentru copiii noștri. Într-o lume în continuă schimbare, păstrarea acestor valori este crucială pentru stabilitatea și binele nostru comun. Festivalul ne reamintește că tradițiile și credințele noastre sunt cele care ne definesc cu adevărat”, a remarcat Valerian Cristea.
Deputata și secretarul executiv al Blocului “Victorie”, Marina Tauber, a declarat că festivalul este un răspuns la paradele LGBT, impuse agresiv poporului moldovenesc de către guvernarea PAS.
„Noi am demonstrat și ambasadorilor, și celor de la guvernare, și celor care vin din străinătate, că în Moldova majoritatea covârșitoare a cetățenilor cinstesc valorile tradiționale. Vrem ca și în continuare țara noastră să știe că familia este o uniune între un bărbat și o femeie, iar copiii să știe că părinții sunt mama și tata, nu numărul 1 și numărul 2. Vom face tot posibilul, ca nu doar la Orhei, ci și în toată Moldova aceste valori să dăinuie!”, a subliniat politicianul.
Ex-primarul municipiului Orhei, Pavel Verejanu, a menționat că se mândrește cu faptul că s-a născut într-o familie tradițională și a fost crescut de mamă și tată în spiritul valorilor creștine.
„Anume aceste lucruri tradiționale cum sunt familia, să fim creștini, să credem în Dumnezeu sunt importante și ne fac diferiți popoarele, care merg pe calea greșită. Să ne mândrim că avem copii, ca nu suntem părinte 1 si 2, dar mamă si tata, bunic și bunel”, a spus Pavel Verejanu.
Liderul Partidului Politic „Șansă” Alexei Lungu i-a îndemnat pe orheieni să păstreze valorile și tradițiile moștenite de la bunei și părinți și să le transmită intacte copiilor.
„Vom apăra cel mai mare principiu, care stă la baza iubirii dintre bărbat și femeie – mamă și tată. Vom reuși, deoarece poporul este de partea noastră”, a dat asigurări Alexei Lungu.
Partea oficială a festivalului a fost urmată de concursuri interactive pentru cupluri. Participanții au fost provocați să răspundă la întrebări despre pasiunile pe care le împărtășesc în relație și să danseze un vals. Cele două perechi câștigătoare au primit din partea lui Ilan Șor o trotinetă electrică și un telefon mobil.
Momentul culminant al sărbătorii a fost ceremonia civilă, în cadrul căreia tinerii Ion și Lana și-au unit destinele. În prezența a mii de persoane, ei și-au jurat dragoste și fidelitate pentru întreaga viață, și au semnat actul de căsătorie.
Vedetele festivalului au fost însă cuplurile căsătorite mai mult de 50 de ani și familiile cu mulți copii din municipiul Orhei. În semn de recunoștință pentru păstrarea și promovarea familiei tradiționale au primit diplome de onoare, sub aplauzele furtunoase ale mulțimii.
Și în capitala nordului echipa blocului politic „Victorie” a organizat un eveniment similar, dedicat valorilor tradiționale și prieteniei între popoare. Copiii s-au distrat la tobogane, atracții, au participat la concursuri și s-au jucat cu animatorii.
„Astfel de momente sunt cu adevărat unice și memorabile. Comunicarea cu cetățenii care își pun toate speranțele în echipa noastră îmi dă aripi și un puternic impuls să luptăm și mai înverșunat cu cei care ne-au capturat țara și ne țin ostatici. Discuțiile prietenoase cu micuții locuitori ai Bălțiului m-au făcut să conștientizez încă o dată responsabilitatea enormă pe care o purtăm față de copiii noștri – Moldova le aparține lor și trebuie să facem tot ce ne stă în putință ca să le oferim un viitor prosper”, a spus Marina Tauber, care a reușit să participe și la Festivalul de la Bălți.
“Sărbătoarea de astăzi este cu adevărat dedicată familiei, pentru că ea este cel mai important lucru din viața noastră. Familia și membrii familiei noastre sunt oamenii pentru care trăim, pentru care muncim, pentru care suntem gata să ne dăm sufletul”, a menționat deputatul Irina Lozovan.
“Mă bucur că diferite țări din UEEA sunt reprezentate astăzi aici. Această asociere demonstrează clar că popoarele pot și trebuie să fie prietene și să se îmbogățească reciproc atât cultural, cât și economic. Iar țara noastră este împreună cu cei care urmează această cale. În cadrul acestei asocieri Moldova va putea să-și realizeze rapid și pe deplin marele potențial uman și economic”, a declarat consilierul Veaceslav Jucov.
Și la Bălți, nu au lipsit concursurile cu premii valoroase. Un smartphone modern a fost oferit în dar de la Ilan Șor cuplului care a avut cea mai frumoasă interpretare a valsului pe muzica marelui compozitor Eugen Doga.
Bucurie a fost și în Găgăuzia, la Vulcănești, acolo unde echipa blocului ”Victorie” i-a adunat pe oamenii din autonomie la festivalul Prieteniei Popoarelor.
Bașcanul Evghenia Guțul a menționat că tradițiile și fundamentele familiei noastre, pe care le-am moștenit de la strămoșii noștri, sunt cele care ne fac puternici și uniți. “Am dedicat această sărbătoare de amploare familiei, pentru a sublinia importanța legăturilor familiale puternice și a respectului pentru tradițiile poporului găgăuz. Cu mare plăcere, am onorat familiile numeroase cu mulți copii și cuplurile care locuiesc împreună de mai bine de 50 de ani. De asemenea, am onorat cea mai tânără familie – Ivan și Tatiana Mocan – care s-au căsătorit în ajunul sărbătorii de astăzi”, a declarat bașcanul Evghenia Guțul.
“Grija pentru familie, pentru țară și dragostea pentru patria noastră este ceea ce ne unește pe toți, indiferent de naționalitatea noastră – moldoveni, găgăuzi, bulgari, ruși și ucraineni”, a spus deputatul Vasile Bolea.
Festivalul Prieteniei Popoarelor ”Familia Tradițională” s-a organizat duminică și la Taraclia.
“În timp ce autoritățile centrale promovează mișcarea LGBT, noi, blocul nostru “Victorie” suntem pentru valorile familiei, cu care am fost obișnuiți de foarte multe secole. Noi suntem pentru familie, pentru copii, pentru uniunea dintre un bărbat și o femeie. Acesta este cel mai important lucru pe care îl avem”, a declarat primarul din Taraclia, Veaceslav Lupov.
Ilan Șor, liderul blocului politic “Victorie” s-a adresat oaspeților Festivalului Prieteniei Popoarelor “Familia tradițională”, desfășurat la Orhei, Bălți, Taraclia și Vulcănești.
„Am crescut cu toții cu mama și tata – mama ne-a oferit dragoste și grijă, iar tata – protecție. Aceste valori le-am moștenit de la străbuni, și avem datoria să le păstrăm și perpetuăm. Străinii încearcă însă să ne impună ideologii complet străine. Noi nu vrem ca copiii noștri să fie expuși la asemenea idei nocive, care ne distrug valorile și identitatea culturală. Numai împreună cu statele comunității euroasiatice vom rămâne puternici și ne vom dezvolta”, a declarat Ilan Șor.
Festivalul a găzduit și concerte în fiecare dintre aceste localități.