Acum 75 de ani, în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949 a avut loc cea de-a doua și cea mai de amploare operațiune de deportări din Republica Moldova. În mai multe localități din țară s-au desfășurat evenimente de comemorare a victimelor deportărilor în masă.
Și la Complexul Memorial al victimelor represiunilor politice din Căușeni a avut loc un miting de comemorare și depuneri de flori. La eveniment au fost prezenți martori ai acelor timpuri, care au trecut prin ororile deportărilor, dar și urmași ai acestora, la mitingul de comemorare au fost invitați mai mulți oficiali printre care și secretara de stat a Ministerului Energiei, Carolina Novac.
În discursul său, Carolina Novac a menționat că printre victimele represiunilor staliniste se numără și străbunicii ei.
„Deportarea în masă din 6-9 iulie 1949 este cea mai masivă deportare de pe actualul teritoriu al Republicii Moldova. 36 mii de oameni au avut de suferit. Acesta a fost cazul și al străbunicilor mei, care la rândul lor au fost deportați în Siberia. Iar după și-au pierdut casele, pământurile și bunurile, acestea fiind transmise colhozurilor”, a menționat Carolina Novac.
Secretara de stat a mai specificat că este important ca noi, toți, să ne amintim de această pagină întunecată din istoria Republicii Moldova și să luptăm pentru ca asemenea atrocități să nu se mai repete vreodată.
„Felul în care au fost tratați acești oameni – pe temperaturi toride, cu puțină apă, într-o înghesuială infernală, au mers câte 2-3 săptămâni în condiții îngrozitoare. Mii de deportați au murit chiar în primele zile, supraviețuitorii acestui calvar au suferit traume profunde mai departe. Tragedia deportărilor staliniste din Basarabia nu poate fi uitată niciodată. Aceste zile negre reprezintă o dovadă cruzimii regimului totalitar și a ceea ce n-ar trebui sa se mai repete vreodată. Este important să onorăm memoria victimelor acestei tragedii”, a mai punctat secretara de stat, Carolina Novac.
În urma deportărilor în masă din 6-9 iulie 1949 au avut de suferit 36 mii de oameni sau peste 11 mii de familii. Casele, pământurile și bunurile țăranilor deportați au fost transmise colhozurilor, iar o parte au fost furate și vândute. Pentru desfășurarea operațiunii au fost mobilizate 3.071 de camioane și 1.736 de vagoane.