Sportul în diversele sale genuri, dar în special fotbalul, este promovat în satul Măgdăcești, raionul Criuleni. Cu o populație de aproximativ 7.000 de oameni, această localitate, în viitorul apropiat, va deveni un centru regional sportiv. Complexul cultural-sportiv care se construiește la Măgdăcești va atrage copii și tineri din localitățile din preajmă. Autoritățile locale mizează pe o cooperare cu Academia Federației Moldovenești de Fotbal în vederea instruirii și formării profesionale continue a specialiștilor care în noul centru, vor organiza și desfășura activități cu profil sportiv.
La Măgdăcești, fotbalul este practicat cu pasiune în special de adolescenți. Liceul din localitate are și o echipă de fete fotbaliste cu un viitor promițător. Autoritățile locale își propun să creeze condiții optime pentru desfășurarea unui proces educațional de calitate. „Suntem preocupați de copiii din localitate, dorim să le creăm condiții pentru o bună dezvoltare. De aceea , am considerat necesară construcția unui Complex cultural-sportiv”, a declarat pentru Academia FMF primarul satului Măgdăcești, Liuba Cojocaru.
Primarul susține că deocamdată, localitatea duce lipsă de cadre manageriale bine instruite capable să absoarbă fonduri externe și să gestioneze proiecte. „Avem nevoie de manageri școliți, instruiți, ne-am luat angajamentul să întreținem acest complex sportiv, dar să nu ajungem numai la banii primăriei. Nu sunt suficienți specialiști capabili să implementeze proiecte, sunt foarte puține cadre bine pregătite”, a precizat Liuba Cojocaru.
Primarul satului Măgdăcești a declarat că mizează pe dezvoltarea unei relații de cooperare cu Academia Federației Moldovenești de Fotbal pentru instruirea și formarea profesională continua a managerilor sportivi. „Cursurile desfășurate de Academia FMF sunt foarte necesare, mai ales acum. Există necesități de instruire în managementul sportiv, managementul proiectelor, managementul infrastructurii sportive, managementul edificiilor sportive, dezvoltarea abilităților privind atragerea sponsorilor și organizarea evenimentelor sportive”, a specificat primarul.
Având o rată sporită a natalității, vârsta medie constituie 36 de ani, satul Măgdăcești devine un teren fertil pentru creșterea unei noi generații de sportivi de performanță. Localitatea este una din puținele din țară neafectate de criza demografică. Peste 1000 de copii își fac studiile în liceul din Măgdăcești, alții peste 300 sunt încadrați în cele două instituții preșcolare – creșa și grădinița.
Complexul cultural-sportiv este construit în localitate cu sprijinul financiar al Guvernului Republicii Moldova în cadrul Programului Național „Satul European” dar și cu ajutorul partenerilor români, autorităților locale din orașul Mioveni, județul Argeș, cu care este înfrățit satul Măgdăcești și are o colaborare frumoasă.