Irina Vlah, preşedinta „Platformei Moldova”, se adresează Președintelui Parlamentului, Igor Grosu, în legătură cu alegerile prezidențiale și referendumul din 20 octombrie curent. Ea afirmă că situația legată de Comisia Electorală Centrală (CEC) „este mai proastă decât oricând” și actuala componență trebuie demisă, fiind numită o componență nouă, până la alegeri, informează PROVINCIAL.
„Stimate Dle Preşedinte al Parlamentului! După cum bine cunoaşteţi, pe data de 20 octombrie 2024 vor avea loc alegeri prezidenţiale, dar şi referendumul privind integrarea europeană a Republicii Moldova. Deja la această etapă, asupra corectitudinii acestor două scrutine planează mai multe suspiciuni precum că ele nu vor fi libere şi corecte. Iar aceste suspiciuni sunt alimentate atât de dorinţa evidentă a guvernării de a le frauda, cât şi de neîncrederea ce există faţă de independenţa, imparţialitatea şi profesionalismul Comisiei Electorale Centrale.
La precedentele alegeri locale generale, prestaţia Comisiei Electorale Centrale, compusă în mare parte din exponenţi ai Partidului Acţiune şi Solidaritate, a fost sub orice critică. Nu în zădar, în premieră pentru Republica Moldova, prestigioasa organizaţie internaţională OSCE/ODIHR, în raportul său de după alegeri, a recomandat direct schimbarea în totalitate a componenţei CEC, aceasta fiind şi o garanţie că alegerile prezidenţiale din acest an, dar şi cele parlamentare de la anul vor întruni un minim de condiţii pentru a putea fi considerate libere şi corecte. Asemenea avertismente clare şi recomandări dure nu a primit nici o guvernare până acum. Deci, situaţia legată de CEC e mai proastă decât oricând, iar recomandarea OSCE/ODIHR trebuie tratată drept un cartonaş galben, după care va veni numaidecât şi cartonaşul roşu”, a declarat politiciana.
Irina Vlah îl îndeamnă pe șeful Legislativului să trateze cu maximă seriozitate şi responsabilitate situaţia creată, căci urmările pot fi grave.
„Spre exemplu, eu admit că, în premieră absolută, ne putem confrunta cu o situaţie când, rezultatele alegerilor ar putea să nu fie recunoscute de către comunitatea internaţională. Nu mizaţi prea mult pe faptul că la moment aveţi relaţii relativ bune cu unii parteneri de dezvoltare şi nici nu ar trebui să mizaţi că vă veţi putea ascunde după lozinca integrării europene. Partenerii de dezvoltare nu o dată ne-au oferit dovezi că pentru ei există linii roşii ce nu pot fi trecute. Şi ei nu-i iartă nici pe cei mai buni prieteni pe care-i au la Chişinău. Nu voi da nume, dar întrebaţi-i pe cei care au condus ţara anterior şi care aveau relaţii bune cu partenerii de dezvoltare, de ce aceştia la un moment dat s-au dezis de ei. Răspunsul este: pentru că s-au trecut liniile roşii. Şi actuala guvernare a trecut unele linii roşii, dar deocamdată, după cum spuneam, a primit doar cartonaşe galbene. Cel roşu – urmează.
Îndemnul meu către Dvs., stimate Dle Preşedinte al Parlamentului, este să faceţi uz de atribuţiile pe care le aveţi şi să demaraţi imediat procedurile pentru a demite actuala componenţă şi a numi în funcţii o nouă componenţă a CEC. Dacă e nevoie de timp suplimentar, se poate de organizat alegerile prezidenţiale şi referendumul cu o lună sau două mai târziu. Important este să avem o Comisie Electorală Centrală care să întrunească un minim de condiţii pentru a putea fi numită imparţială, independentă şi profesionistă. În caz contrar, s-ar putea să aveţi mari surprize în perioada imediat următoare”, a mai spus președinta „Platformei Moldova”.