Medicii și angajații spitalelor beneficiare în cadrul Proiectului Eficiență Energetică din Republica Moldova au fost informați despre importanța și impactul proiectului, etapa de implementare a acestuia, dar și despre lucrările de reabilitare energetică prevăzute în clădirile în care activează.
Sesiunile de informare s-au desfășurat în perioada 28 – 31 mai curent, în cadrul Spitalului Clinic Republican, Institutului de Cardiologie, Centrului Republican de Diagnosticare Medicală/ Institutului de Ftiziopneumologie, Institutului de Neurologie și Neurochirurgie, Institutului Oncologic, Spitalului Clinic de Psihiatrie, Institutului de Medicină Urgentă, Institutului Mamei și Copilului și Spitalului Clinic din mun. Bălți.
De menționat că circa 1 milion de pacienți și peste 10.000 de lucrători medicali vor beneficia de condiții mai bune și confort în spitale. Principalele măsuri de eficiență energetică vizează:
- Izolarea termică a pereților exteriori
- Înlocuirea ferestrelor și ușilor exterioare
- Izolarea termică și renovarea acoperișurilor
- Izolarea termică a tavanelor subsolului
- Renovarea sistemelor de ventilare cu recuperarea căldurii
- Instalarea sistemelor centralizate de climatizare
- Renovarea sistemelor interioare de încălzire
- Renovarea sistemelor de distribuție a apei calde menajere
- Renovarea/modernizarea punctelor termice individuale
- Instalarea sistemului de iluminat tip LED
- Instalarea sistemelor fotovoltaice
- Implementarea sistemelor de management energetic (SME)
Aceste măsuri vor contribui la reducerea consumului de energie cu până la 20% pentru energie electrică și 50% pentru energie termică, reducerea emisiilor de CO2, precum și diversificare surselor de energie, inclusiv integrarea surselor de energie regenerabile.
În cadrul evenimentelor, organizate de către Unitatea Consolidată pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii (UCIPE), participanții au apreciat măsurile de eficiență energetică și complexitatea lucrărilor, care urmează a fi desfășurate în cadrul proiectului, menționând că un astfel de proiect nu s-a mai desfășurat până acum în instituțiile care activează. Totodată, atât medicii, cât și angajații au menționat că pierderile de energie sunt una din provocările cu care se confruntă de mai mulți ani, prin urmare, susținerea Uniunii Europene, Băncii Europene de Investiții și Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Guvernului Republicii Moldova în acest proiect este binevenită și așteptată.
Menționăm că Proiectul Eficiența Energetică în Republica Moldova este printre cele mai mari inițiative naționale cu privire la îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor publice. În total, 10 instituții medicale vor beneficia de reabilitarea clădirilor. Valoarea investițiilor proiectului este de circa 76 milioane de euro, finanțați de Uniunea Europeană, Banca Europeană de Investiții (BEI) și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).