Creșteri salariale, plăți unice, sporuri de performanță, promovarea prestigiului profesiei de pedagog, cămine moderne, mentorat sunt doar câteva dintre măsurile propuse de Ministerul Educației și Cercetării pentru a combate deficitul de cadre didactice și a atrage mai mulți tineri în pedagogie. Aceste inițiative ale MEC, precum și funcțiile didactice vacante în instituțiile de învățământ general din țară, au fost anunțate astăzi în cadrul unui eveniment organizat de minister la Colegiul ,,Alexei Mateevici” din Chișinău.
Ministrul Dan Perciun a venit cu un mesaj către absolvenții acestei instituții, în care i-a îndemnat să meargă în școli pentru a se încadra în câmpul muncii. ,,Acum este momentul să luați o decizie, iar noi ne străduim să creăm condiții mai bune pentru ca decizia voastră să fie una mai simplă. Contăm foarte mult pe voi, mai ales pentru că ați făcut primul pas și ați ales să studiați pedagogia. Ați trecut printr-un stagiu de practică care sper că va motivat și mai mult să contribuiți la creșterea viitoarei generații. În Proiectul Băncii Mondiale reparăm două cămine studențești pentru cei care vor merge la pedagogie, iar în Colegiul vostru se fac investiții pentru a îmbunătăți procesul educațional. Vom continua să investim și să modernizăm condițiile de studiu”, a menționat Dan Perciun, care a reiterat tot sprijinul din partea ministerului în procesul de angajare a tinerilor specialiști.
În cadrul evenimentului, secretarul de stat Galina Rusu a prezentat funcțiile didactice vacante în instituțiile de învățământ general din țară. Conform datelor MEC, sunt vacante 1879 de funcții didactice. Cel mai mare deficit de pedagogi se atestă în mun. Chișinău, unde sunt 520 de posturi vacante, urmat de UTA Găgăuzia – 127 și raionul Ungheni – 97. Cea mai mare lipsă de cadre didactice se înregistrează pentru specialitățile Matematică – 272, Pedagogie preșcolară – 251, Educator – 138, Limbă și literatură română – 130, Fizică – 116.
Pentru a atrage cât mai mulți tineri în profesia pedagogică, MEC vine cu mai multe soluții. Astfel, absolvenții de liceu care vor alege să aplice la un program din domeniul Științe ale educației vor beneficia de peste 2500 de locuri bugetare, de bursă lunară de două ori mai mare (până la 3460 de lei în ultimii ani de studii), de programe de studii moderne, precum și de cămin la tarife atractive.
De mai multe oportunități pot beneficia și absolvenții de colegiu care își vor continua studiile la pedagogie. Pentru aceștia vor fi oferite peste 300 de locuri bugetare pentru studii cu frecvență redusă, scurtarea cu un an a perioadei de studii, dar și de cazare în cămin în timp ce învață și muncesc.
Absolvenții specialităților pedagogice care se vor angaja în câmpul muncii pe una dintre funcțiile didactice vacante vor beneficia în primii 5 ani de activitate de indemnizație în valoare de 200.000 de lei, în cazul absolvenților de universități, și 160.000 lei pentru absolvenții de colegii. De asemenea, va fi redusă la 75% norma didactică în primii 5 ani de activitate, vor fi oferite compensații în valoare de 4000 de lei anual pentru procurarea materialelor și utilajelor didactice. Pentru cei care vor alege să meargă în mediul rural sau în centrele raionale li se va oferi compensarea cheltuielilor pentru închirierea spațiului locativ și consumul de energie termică şi electrică. La fel, tinerii specialiști vor beneficia de concedii de 62 de zile, asistență din partea cadrului didactic mentor în primii 5 ani de activitate, dar și alte facilități.
Lista funcțiilor didactice vacante pentru anul de studii 2024 – 2025 poate fi accesată aici.