Încă 2000 de locuitori ai satului Sireți din raionul Strășeni au acum acces la sistemul centralizat de canalizare. Un proiect de infrastructură în acest sens a fost implementat în cadrul Programului Național „Satul European”, cu sprijinul financiar al guvernelor R. Moldova și României.
Proiectul a prevăzut construcția a aproximativ 11 km de rețele noi de canalizare, la care în prezent au posibilitatea să se conecteze 350 de gospodării, cu aproximativ 2000 de locuitori, două instituții publice și patru agenți economici.
Valoarea totală a investiției se ridică la peste 11,5 milioane de lei, dintre care 7 milioane de lei au fost alocate de Guvernul Republicii Moldova, prin Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală, 3 milioane de lei au fost oferite de Guvernul României, iar peste 1,5 milioane de lei a constituit contribuția comunității.
Primarul Leonid Boaghi susține că, grație acestui proiect, în Sireți au acces la sistemul centralizat de canalizare în total peste 400 de gospodării cu aproximativ 2800 de locuitori.
„Este un proiect important care, pe de o parte, vine să asigure o calitate a vieții mai înaltă în mediul rural, dar totodată este și un proiect care aduce un mare beneficiu mediului înconjurător. În același timp, vreau să remarc că și noi, ca echipă, am câștigat experiență, avem lecții învățate care ne vor ajuta pe viitor să implementăm noi proiecte, astfel încât să asigurăm un trai mai bun sătenilor, inclusiv să construim noi rețele de canalizare pentru toți locuitorii comunității. În prezent, localitatea Sireți are în jur de 6200 de locuitori, cu peste 1800 de gospodării”, a mai spus primarul.
Menționăm că acest proiect este co-finanțat prin Acordul dintre 🇷🇴Guvernul României și 🇲🇩Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistență tehnică și financiară, în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro, acordat de România țării noastre. În cadrul acestui acord, Guvernul de la Bucureşti a oferit sprijin financiar în valoare totală de 6.049.717 euro, echivalent cu 117,2 milioane de lei, pentru implementarea a 33 de proiecte în cadrul Programului Național „Satul European”, ediția I.