La finele zilei de ieri, 16 mai 2024, au fost recenzate circa 1 milion 128 de mii de locuințe (locuințe ocupate și neocupate) și circa 1 milion 650 de mii de persoane – a anunțat directorul general al Biroului Național de Statistică (BNS), Oleg Cara, în cadrul unui briefing de presă cu privire la desfășurarea Recensământului populației și locuințelor 2024, informează PROVINCIAL.
Oleg Cara a prezentat informația privind procesul de recenzare în profil teritorial, în special privind ponderea locuințelor recenzate (ocupate) în total locuințe estimate în raioanele și municipiile țării, la situația de ieri, 16 mai 2024. În context, a informat că ritmuri sporite de recenzare a locuințelor sunt înregistrate în raioanele Anenii Noi, Telenești, Soroca, Călărași, de asemenea, în Glodeni, Florești, Fălești, Ungheni, Orhei. În același timp, ritmuri mai joase față de media pe țară sunt înregistrate în localitățile urbane, în special în municipiile Chișinău și Bălți.
De asemenea, directorul general al BNS a informat că, la Linia verde destinată recensământului 0800 800 24, până la data de 16 mai au fost recepționate circa 1600 de apeluri din partea populației. Prin intermediul Linii Verzi, care este unul din cele mai populare și solicitate canale de comunicare a BNS cu publicul și mijloc de colectare a feedback-ului din partea respondenților – participanți la recensământ, populația a primit răspunsuri la întrebările adresate, inclusiv cu privire la confirmarea identității recenzorilor, importanța de a oferi date personale precum IDNP, asigurarea protecției datelor colectate, dar și cu privire la modalitățile de a putea fi recenzați mai devreme sau până la o dată anumită.
În context, Oleg Cara a făcut apel către populație de a se adresa cu întrebările pe care le au privind recensământul, la Linia verde 0800 800 24 (apel gratuit) sau la adresa electronică moldstat@statistica.gov.md. Totodată, a îndemnat populația să se informeze din surse oficiale și sigure, în special site-ul Biroului Național de Statistică www.statistica.gov.md pentru a fi corect informați și să participe la Recensământ, oferind răspunsuri complete și corecte.
Un alt subiect abordat la briefing a constituit provocările de bază cu care se confruntă BNS în desfășurarea recensământului și măsurile care sunt întreprinse în vederea clarificării și soluționării fiecărei provocări în parte, în termeni proximi. În acest context, a menționat că în perioada de recenzare, au fost înregistrate cazuri de refuzuri sau de reticență din partea unor persoane, în pofida vizitelor repetate și a eforturilor depuse de personalul de recensământ. Directorul general a menționat că obligativitatea participării la recensământ a locuitorilor țării este expres stipulată în art. 7 al Legii nr. 231/2022 privind recensământul populației și locuințelor. În cazul când eforturile personalului de recensământ de a convinge persoanele care refuză categoric sau se eschivează de la participarea la recensământ nu se vor solda cu succes, Biroul Național de Statistică va fi nevoit să întreprindă măsurile necesare prevăzute de legislație, inclusiv aplicarea sancțiunilor prevăzute în art. 330 din Codului Contravențional, care prevede aplicarea unei amenzi de până la 2500 lei.
Alt subiect abordat s-a referit la cei care sunt îngrijorați că încă nu au fost recenzați. În acest caz, populația trebuie să aștepte recenzorul, perioada de recenzare încă nu s-a terminat, iar în cazul în care recenzorul nu găsește pe nimeni acasă, acesta va lăsa o înștiințare care va conține datele de contact ale recenzorului. De asemenea, la întrebarea frecventă dacă pot fi verificate datele introduse pe tabletă, Oleg Cara a accentuat faptul că respondenții sunt în drept să vadă ce înregistrează recenzorul pe tabletă, înainte de finalizarea interviului și ca datele să fie salvate și transmise pe server.