Luni, 15 aprilie, a avut loc evenimentul oficial de transmitere a unui lot de echipament IT pentru Ministerul Muncii și Protecției Sociale, care va fi distribuit către Agențiile și Structurile Teritoriale de Asistență Socială (ATAS și STAS). Echipamentul este donat de către UNICEF Moldova, cu sprijinul financiar al Guvernului Marii Britanii.
Cele 1347 calculatoare staționare și 579 laptopuri, cu valoarea de 1,410 milioane $ sunt donate ca rezultat al investițiilor complexe în reformarea sistemului de asistență socială. În premieră, fiecare lucrător din domeniul asistenței sociale din țară va fi dotat în totalitate cu echipamentul IT necesar pentru buna desfășurarea a activității sale. Asistenții sociali comunitari și specialiștii în protecția drepturilor copiilor vor putea digitaliza serviciile și procesele de lucru, astfel oferind mai multă accesibilitate pentru beneficiarii de servicii și prestații sociale.
„Este foarte complicat să oferi o intervenție eficientă dacă nu ai acces la tehnologie informațională performantă. De aceea, în cadrul acestui eveniment vom dona peste 1500 de echipamente IT performante pentru toți colegii noștri din prima linie, asistenți sociali, specialiști în protecția drepturilor copilului. Partenerii noștri de la UNICEF ne-au susținut mereu în acest demers. Sunt cei mai importanți parteneri ai noștri în elaborarea și implementarea reformei „Restart” și vreau să le mulțumesc foarte mult. Dragi asistenți sociali, eu și colegii mei ne gândim mereu la voi. Ne gândim la curajul și determinarea cu care voi luptați în fiecare zi pentru beneficiarii voștri. Sunt mândru de voi, să știți asta” a subliniat Alexei Buzu, Ministrul Muncii și Protecției Sociale.
Reforma „Restart” și-a propus să îmbunătățească guvernanța și transparența în sistemul de asistență socială și să asigure accesul uniform și echitabil al populației vulnerabile la servicii sociale de calitate. Asistența socială trebuie uniformizată pe tot teritoriul Republici Moldova, astfel încât să existe servicii calitative și suficiente în toate raioanele și pentru toate categoriile de beneficiari din rândul populației vulnerabile, în special pentru copii, vârstnici şi persoane cu dizabilităţi.
„Reforma Restart este un pas extrem de important pentru cetățeni, pentru fiecare familie care este în categoria vulnerabilă. Gestionarea serviciilor sociale în țară de către Ministerul Muncii și Protecției Sociale va elimina factorul politic și va uniformiza serviciile noastre de la raion la raion.
Dumneavoastră sunteți ambasadorii acestor persoane. Sunteți cei care puteți schimba vieți și de noi toți depinde cum vom face acest lucru. Munca fiecăruia din noi contează și fiecare copil trebuie să se simtă în siguranță la el acasă. Vă rugăm mult să fiți alături de noi și să ne spuneți ce trebuie să îmbunătățim astfel încât munca dumneavoastră să fie cat mai ușoară”, a declarat Marina Morozova, deputată în Parlament, Comisia protecţie socială, sănătate şi familie.
Pentru a oferi servicii mai calitative, este nevoie de digitalizarea sistemului de asistență socială, ca beneficiarii să aibă mai ușor acces la serviciile și ajutoarele sociale, iar specialiștii din domeniu să analizeze mai rapid datele și să ia deciziile de rigoare. Acest lucru a fost posibil datorită UNICEF Moldova, cu suportul financiar al Guvernului Marii Britanii – partenerii de încredere ai Ministerului Muncii și Protecției Sociale, alături de care sunt pregătite și implementate mai multe măsuri de suport pentru sistemul de asistență socială.
„UNICEF se angajează să consolideze sistemul de protecție socială prin asistență tehnică, inițiative de consolidare a capacităților lucrătorilor sociali și dotarea cu echipamente IT esențiale. Aceste eforturi au ca scop împuternicirea lucrătorilor din prima linie, care joacă un rol esențial în abordarea nevoilor acute ale grupurilor vulnerabile. Ne exprimăm aprecierea față de FCDO pentru contribuția generoasă în cele mai dificile momente din Moldova. Acest sprijin va consolida substanțial sistemul de protecție a copilului, permițându-ne să oferim mai rapid servicii de mai bună calitate copiilor și familiilor aflate în dificultate, inclusiv refugiaților”, a accentuat în cadrul evenimentului Maha Damaj, Reprezentanta de țară a UNICEF în Republica Moldova.
„Sunt absolut convinsă că aceste echipamente vor ajunge exact acolo unde trebuie și, împreună cu asistența tehnică care se va oferi, va fi posibilă să se facă acea schimbare care este dorită de Minister prin implementarea ambițioasei Reformei „RESTART”. Această asistență este oferită în contextul Fondului Umanitar al Marii Britanii oferit în regiune. Și prin intermediul acestei asistențe, Marea Britanie oferă asistență și Republicii Moldova din momentul în care a avut loc invazia Rusiei în Ucraina în 2022, la 24 februarie. La capitolul consolidării sistemelor, punând accentul pe sistemul de asistență socială, a fost dorința noastră de a ajuta ca acesta să devină unul mai rezilient, rezistent la crize și să poată oferi serviciile necesare populației vulnerabile din Republica Moldova”, a menționat Pippa Brown, Consilieră umanitară, Foreign, Commonwealth & Development Office (FCDO).
Echipamentele IT vor fi utilizate de către angajații din aparatele administrative ale ATAS-urilor și STAS-urilor, unde activează specialiștii din Direcțiile: prestații sociale, protecția copilului și familiei, protecția persoanelor în vârstă și a persoanelor cu dizabilități, asistență socială comunitară și din domeniul prevenirii violenței în familie și reabilitării victimelor infracțiunilor. Calculatoarele le vor permite specialiștilor în protecția drepturilor copilului să utilizeze calculatoarele în implementarea managementului de caz și în gestionarea și monitorizarea datelor despre copiii din familii vulnerabile, aflați în situații de risc.
„Acest echipament IT va fi cu o destinație specială pentru toți beneficiarii din comunitățile noastre, atât pentru copii, cât și pentru bătrâni. Suntem siguri, că această donație nu este doar o simplă achiziție de echipament IT, ci reprezintă o investiție în siguranța și binele comunităților noastre. Contribuția dumneavoastră ne oferă nu doar mijloace, ci și siguranța că putem continua să ridicăm standardele minime de calitate în domeniul protecție sociale“, a relatat în cadrul evenimentului Larisa Ilașco, asistentă socială comunitară din satul Gangura, raionul Ialoveni, cu peste 17 ani de experiență în domeniu și o performanță remarcabilă de-a lungul carierei.
La finalul evenimentului, Ministrul Muncii și Protecției sociale a ținut să le mulțumească partenerilor pentru susținerea fortificării și dezvoltării sistemului de asistență socială, în mod special în procesul de garantare a incluziunii sociale a copiilor și familiilor expuse riscurilor sociale, inclusiv combaterea sărăciei în rândul copiilor.