Astăzi, 12 aprilie 2024, în raionul Soroca au fost desfășurate aplicații complexe la protecția civilă cu genericul „Acțiunile organelor de conducere și forțelor protecției civile ale raionului Soroca la organizarea lichidării consecințelor cutremurului de pământ, inundațiilor catastrofale, alunecărilor de teren, avariilor de producție și epizootiilor”.
Conform scenariului, în această dimineață în munții Carpați s-a produs un cutremur devastator, ca consecință fiind afectat teritoriul raionului Soroca. Astfel, serviciile de urgență au primit informații despre un număr mare de case particulare și blocuri multietajate distruse în urma cutremurului, dar și raportarea unui număr mare de victime. Totodată, seismul a provocat deteriorarea liniilor de comunicație și energie electrică, precum și izbucnirea incendiilor în mai multe clădiri deteriorate.
De asemenea, din cauza deteriorărilor drumurilor s-au înregistrat accidente rutiere de proporții, soldate cu un număr mare de persoane rănite și accidente, dar și revărsarea substanțelor toxice. Mai mult, cutremurul a provocat riscul activării alunecărilor de teren și inundațiilor.
Pentru ameliorarea și gestionarea situației create a fost convocată ședința Comisiei Situațiilor Excepționale cu instituirea punctului de dirijare a acțiunilor, iar organele responsabile în domeniul protecției civile și forțele serviciilor de urgență raioanele au fost ridicate pe alertă.
Pe parcursul zilei, forțele protecției civile au fost antrenate în lucrări de amenajare a digului de protecție din municipiului Soroca, iar serviciile responsabile de ordinea publică au dirijat și au restricționat circulația rutieră în zonele cu pericol de inundație. Totodată, au fost simulate căutările pe apă și salvarea persoanelor din apele râului Nistru.
O altă situație tactică în care angajații IGSU au intervenit de comun cu forțele protecției civile a fost organizarea și desfășurarea lucrărilor de salvare și evacuare a elevilor în timpul lichidării consecințelor unui incendiu de proporții, care s-a produs în incinta Colegiului Tehnic Agricol din municipiul Soroca. Aici, echipele mixte au evacuat elevii din clădirea afectată, iar echipele de medici prezenți la fața locului au acordat ajutorul necesar sinistraților. De asemenea, forțele protecției civile și echipele de salvatori și pompieri au intervenit la lichidarea unui incendiu într-un bloc locativ distrus de seism. Echipele au deblocat persoanele de sub dărâmături și au salvat sinistrații de la înălțime.
Tot în cadrul aplicațiilor, salvatorii IGSU, medicii și organele de ordine publică au fost solicitați pentru a lichida consecințele unui accident rutier cu victime multiple. La fața locului, salvatorii au efectuat lucrări de descarcerare a persoanelor blocate din autovehiculele avariate, iar echipajele de poliție au asigurat securitate la locul accidentului. Mai mult, la locul accidentului, medicii au desfășurat triajul medical cu acordarea primului ajutor persoanelor sinistrate, iar ulterior victimele au fost transportate la spitalul raional Soroca.
În vederea evitării riscului de răspândire a bolilor infecțioase virale, serviciile responsabile au lichidat focarul de gripă aviară, fiind efectuate lucrări de igienizare completă a teritoriului focarului depistat cu nimicirea capetelor infectate.
În cadrul exercițiului au fost organizate și desfășurate lucrări de evacuare și de decontaminare a angajaților din clădirea avariată a unei întreprinderi de producere, unde au fost înregistrate scurgeri de clor.
Tot pe parcursul zilei, a fost simulată desfășurarea unei tabere de câmp pentru sinistrați cu aprovizionarea acestora cu hrană și apă potabilă, dar și toate intervențiile necesare pentru reconectarea infrastructurii la rețelele electrice și de gaze naturale.
Activitatea a avut drept scop instruirea, perfecționarea și verificarea capacităților de conducere a autorităților publice locale și structurilor cu atribuții în managementul situațiilor excepționale, precum și a modului de planificare și desfășurare a acțiunilor specifice, potrivit competențelor, pe baza unor scenarii posibile și realiste.
Aplicațiile complexe sunt desfășurate conform planului calendaristic al Hotărârii de Guvern nr. 937 din 29.11.2023 cu privire la măsurile de pregătire în domeniul protecției civile a Republicii Moldova pentru anul 2024 și au drept scop verificarea capacităților de conducere a structurilor cu atribuții în gestionarea situațiilor excepționale, precum și a modului de planificare și desfășurare a acțiunilor de lichidare a consecințelor situațiilor de urgență și de risc.