Tinerii și reprezentanții sectorului de tineret din țară au participat în această sâmbătă la evenimentul de lansare a Programului Cahul – Capitala Tineretului 2024.
Municipiul Cahul a fost desemnat pentru a treia oară Capitala Tineretului, iar motto-ul de anul acesta al programului – „Uniți prin Acțiune!” inspiră determinare, solidaritate și responsabilitate.
Lansarea programului din 16 martie marchează începutul unei serii de activități plănuite pentru acest an, ce promovează implicarea civică și colaborarea între tineri și instituții, proiecte inovatoare și de susținere a dezvoltării personale și profesionale a tinerilor.
Prezent la eveniment, secretarul de stat Sergiu Gurin a venit cu un mesaj de salut: „Ministerul Educației și Cercetării încurajează tinerii din țară să fie mult mai activi, pentru că aceștia pun bazele unei societăți educate și prospere. Programul Capitala Tineretului asigură o platformă de investiție în tineri și oferă oportunități de implicare civică și dezvoltare comunitară”.
Directorul Agenției Naționale pentru Tineret, Ion Donea, a vorbit despre importanța acestui program și despre potențialul enorm al municipiului Cahul: „Ceea ce facem noi prin intermediul acestui program este să investim în regiuni și să contribuim la dezvoltarea locală. Municipiul Cahul este o regiune cu un potențial deosebit, ce poate crea precedente pozitive care să fie replicate în toată țara. Pe parcursul anului vom desfășura activități de participare și implicare a tinerilor în procesul de luare a deciziilor, pentru că opinia tinerilor contează și ei trebuie sa fie consultați”.
Primarul municipiului Cahul Nicolae Dandiș a menționat: „Îmi doresc ca acești tineri să vadă viitorul în localitatea noastră, în țara noastră, să contribuie la dezvoltarea comunității, dar și a Republicii Moldova. Pentru municipiul Cahul, titlul de Capitala Tineretului înseamnă un imbold enorm pentru tot ceea ce înseamnă investiție în activități de tineret. Îi îndemn pe toți tinerii din țară să investească în experiențe, în formarea lor și să dedice mai mult timp pentru a petrece în sistemul educațional”.
Capitala Tineretului este un program național elaborat de către Ministerul Educației și Cercetării și implementat de Agenția Națională pentru Tineret, care se concentrează pe susținerea activităților de tineret ale autorității administrației publice locale, organizațiilor necomerciale și societății civile, organizațiilor internaționale, precum și ale autorităților administrației publice centrale în cadrul localității ce deține acest titlu.Pentru implementarea acestui program sunt alocați peste un milion de lei din bugetul de stat.
Evenimentul de lansare a fost organizat de Primăria municipiului Cahul, în parteneriat cu AO Perspectiva, Fundația Inotek și AO Centrul Contact Cahul, cu suportul Ministerului Educației și Cercetării și Agenției Naționale pentru Tineret.