În dimineața zilei de 15 martie 2024, în incinta Liceului Teoretic ”Alexei Mateevici”, vicepreședintele raionului Căușeni, Valeriu Musteață, a fost prezent, astăzi, la ”Lansarea Zilelor Naţionale Mateevici, ediţia XXXII-a”, alături de alți reprezentanți ai Consiliului raional Căușeni.
Evenimentul a fost deschis cu un parastas în memoria preotului-poet Alexei Mateevici, cu participarea preoților din protopopiatul Căușeni, Ioan Pancu, Mihail Cîșlaru, Adrian Iațco și Andrei Popovschi.
Despre semnificația operei mateeviciene, rolul marelui Poet în trezirea și menținerea conștiinței naționale a poporului basarabean, despre necesitatea studierii moștenirii literare a vorbit în fața celor prezenți Ion Găină, directorul Casei Muzeu ”Alexei Mateevici” din satul Zaim.
Alexei Mateevici s-a născut la 16 martie 1888. A studiat la Şcoala Duhovnicească şi Seminarul Teologic din Chişinău şi la Academia Teologică din Kiev. Cele 12 strofe ale poeziei ”Limba noastră” au fost scrise pe 17 iunie 1917, la Chișinău, iar a doua zi autorul a citit-o la deschiderea unor cursuri de limbă română pentru învățătorii moldoveni. Pe 21 iunie, aceasta a fost publicată în ziarul ”Cuvânt moldovenesc”. Poetul s-a stins din viaţă la 13 august (stil vechi) 1917 în spitalul nr.1 din Chişinău şi a fost înmormântat la Cimitirul Central din capitală. La 22 iulie 1995, deputații din Parlamentul Republicii Moldova au aprobat strofele 1, 2, 5, 8 și 12 ale poeziei „Limba noastră“ drept imn oficial al ţării noastre. Muzica îi aparține lui Alexandru Cristea.