Ministerul Culturii a găzduit, ieri, o masă rotundă dedicată proiectului de restaurare a Sălii funerare din Cimitirul Evreiesc din sectorul Buiucani al capitalei. La discuții au participat reprezentanți ai Comunității Evreiești din Republica Moldova, ai autorităților centrale și locale, parteneri de dezvoltare, arhitecți și experți în domeniu.
Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a menționat importanța restaurării, reabilitării și conservării obiectelor de patrimoniu de mare valoare istorică pentru educarea culturii memoriei și a coeziunii sociale, culturale și religioase.
Ministrul a mulțumit partenerilor de dezvoltare pentru efortul și susținerea unor astfel de proiecte, insistând pe exemplul extraordinar de reconstrucție, „ca la carte”, a bisericii din Căușeni și și-a exprimat convingerea că restaurarea Sălii funerare va fi următoarea dovadă de bune practici de cooperare întru valorificarea patrimoniului istoric național.
În cadrul ședinței a fost prezentat proiectul de restaurare cu succes a Muzeului Victimelor Holocaustului evreilor din Bucovina, amplasat în Cernăuți. Acesta are o istorie similară Cimitirului Evreiesc de la Chișinău, prin faptul că este amplasat pe teritoriul unui cimitir evreiesc, iar clădirea de bază a servit cândva drept sală funerară.
În opinia, Irinei Șihova, directoarea Muzeului Istoriei Evreilor din Republica Moldova, entitate implementatoare a proiectului, „spre deosebire de muzeul ucrainean, Sala Funerară de la Chișinău nu-și va restabili funcțiile, nu va avea anexe, iar după restaurare, clădirea nu va găzdui Muzeul Evreilor, ci va fi ea însăși un exponat în aer liber, aparținând Muzeului de Istorie a Evreilor.”
După mai multe cercetări a edificiului, aflat în stare avansată de degradare, urmează să fie elaborat un caiet de sarcini și anunțat un concurs pentru elaborarea proiectului de reabilitare și calendarul realizării lucrărilor.
Amintim că, în septembrie 2023, Statele Unite ale Americii, prin intermediul Fondului Ambasadorilor SUA, a anunțat o finanțare nerambursabilă de 200 de mii de dolari pentru Sala funerară din cadrul Cimitirului Evreiesc din sectorul Buiucani al capitalei. Proiectul reprezintă un parteneriat între guvernele Statelor Unite și Republicii Moldova.
Potrivit ambasadorului american la Chișinău, ES Kent D. Logsdon, această inițiativă de conservare culturală este un semn de respect al Guvernului Statelor Unite pentru cultura diversă a Republicii Moldova.
Odată ce va fi restaurată, sala funerară din cadrul cimitirului va deveni și un punct de atracție pentru turiști, a specificat atunci ministrul Culturii, Sergiu Prodan: „Vom avea o istorie a acestui locaș, a acestui cimitir. Și această istorie va deveni o parte importantă din patrimoniul cultural evreiesc din Republica Moldova, din traseele turistice care vor fi stabilite și deschise pentru vizitatorii Republicii Moldova și acest exemplu cu siguranță va fi demn de urmat pentru multe cimitire evreiești.”
Cimitirul evreiesc din sectorul Buiucani a fost fondat la începutul secolului al XIX-lea, fiind inclus în registrul monumentelor ocrotite de stat în anul 1993, ca fiind monument de importanță națională.