Astăzi, Grigore Stratulat, Secretar de Stat al Ministerului Mediului, a avut o întrevederea cu reprezentanții APL-urilor de gradul I și II, Oficiului Teritorial Ungheni al Cancelariei de Stat, Întreprinderii pentru silvicultură Ungheni și ai Inspectoratului pentru Protecția Mediului Ungheni. Prioritățile Ministerului Mediului pentru anul 2024 – procesul de Integrare Europeană, planificarea privind gestionarea managementului deșeurilor în Zona 5 și etapele implementării Programului Național de Extindere și Reabilitare a Pădurilor pentru perioada 2023-2032 și Planul de acțiuni de realizare a acestuia pentru anii 2023 – 2028 au constituit principalele teme abordate.
Cu acest prilej Grigore Stratulat, Secretar de Stat al Ministerului Mediului a vorbit despre faptul că inițierea negocierilor de aderare la UE reprezintă o oportunitate importantă pentru țara noastră pentru a-și consolida capacitatea de protecție a mediului și de a contribui la construirea unei Europe mai durabile și mai ecologice. Pentru Autoritățile Publice Locale din Republica Moldova, alinierea la standardele și cerințele Uniunii Europene în domeniul protecției mediului poate oferi diverse oportunități, printre care este accesul la finanțare și resurse, modernizarea infrastructurii, sprijin pentru dezvoltarea comunității, promovarea turismului durabil și îmbunătățirea calității vieții.
O altă temă majoră abordată în cadrul ședinței a constituit Planul de acțiuni privind implementarea Programului național pentru gestionarea deșeurilor pe anii 2023-2027. La moment, are loc inițierea lucrărilor de dezvoltare a infrastructurii de gestionare a deșeurilor în cadrul proiectului „Deșeuri solide în RM” în cele 3 regiuni de management al deșeurilor (Regiunea nr. 1 care cuprinde raioanele Cahul, Cantemir, Taraclia, Vulcănești, Ceadîr-Lunga și Comrat, Regiunea nr. 5, care cuprinde raioanele Ungheni, Călărași și Nisporeni și Regiunea nr. 8, care încorporează raioanele Edineț, Briceni, Ocnița și Dondușeni).