„Scepticismul unora referitor la procesele investiţionale din Moldova în timp ce în ţara vecină este război pare să nu se adeverească şi acest lucru nu poate decât să ne bucure. Ultimele date făcute publice de către Premierul Dorin Recean privind programul guvernamental 373 vin să confirme că interesul şi dorinţa de a efectua investiţii în Republica Moldova sunt destul de mari”. Despre aceasta a scris Igor Roșca, fondatorul „Rogob”, într-o postare pe blogul său cu titlul „Despre investiţii în timpuri grele”, informează PROVINCIAL.
Astfel – a notat el – oamenii de afaceri din țara noastră au investit deja peste un miliard de lei prin intermediul programului guvernamental 373. Potrivit Premierului Dorin Recean, printre cele aproape 250 de afaceri cu 3703 de angajați din cadrul programului, se regăsesc 60 de companii administrate de femei și peste 70 de tineri care dezvoltă proiecte investiționale. Cele mai mari investiții s-au realizat în proiecte de producție și furnizare de energie regenerabilă (37%), transport și depozitare (23%), în industria prelucrătoare (18%), agricultură (8%) și sănătate (6%).
„Aceste date ne conving că programul guvernamental 373 este unul necesar şi trebuie continuat. Însă, cu siguranţă, el este doar o treaptă în complexul proces investiţional prin care ar trebui să treacă Republica Moldova pentru a avea o economie cu adevărat dezvoltată. Deocamdată, nu putem vorbi despre posibile investiţii străine mari, pentru că, totuşi, avem războiul din Ucraina şi aceasta îi face pe potenţialii investitori să privească cu multă precauţie o eventuală venire pe piaţa Moldovei. Dar, există şi alt potenţial investiţional care trebuie valorificat. Şi aici mă refer la minimum trei posibile direcţii de acţiune: crearea condiţiilor pentru impulsionarea procesului de investiţii în baza surselor interne (banii agenţilor economici de pe piaţa locală); crearea condiţiilor pentru atragerea diasporei în activităţi investiţionale (programe gen PARE 1+1); crearea condiţiilor pentru valorificarea, din punct de vedere investiţional, a capitalului oamenilor de afaceri din Ucraina”, a subliniat Igor Roșca.
Omul de afaceri a mai spus că merită atenţie în special ultimul punct. „Nu este un secret că, de la începutul războiului din Ucraina, unii oameni de afaceri din ţara vecină au ales să facă business în Moldova. Ei au şi o comoditate anume în acest sens – condiţiile de business din cele două ţări sunt, în linii mari, comparabile, preferinţele clienţilor – aproape identice, bariera lingvistică – inexistentă etc. Însă, pe lângă capitalul de origine ucraineană care deja s-a regăsit în economia Republicii Moldova, mai există mulţi alţi potenţiali investitori din Ucraina, care privesc cu multă atenţie spre ţara noastră. Ei ar veni, cel mai probabil, pe piaţa autohtonă, dacă ar primi nişte semnale clare că sunt bineveniţi şi că vor găsi aici condiţii de activitate acceptabile”, a explicat el.
În concluzie, Igor Roșca a menționat că, „atâta timp cât nu putem miza pe marile investiţii occidentale, de rând cu programe de genul 373, trebuie să tratăm cu multă atenţie potenţialii investitori de pe piaţa locală, potenţialii investitori din diasporă şi potenţialii investitori din Ucraina. Accesând aceste trei direcţii, cu siguranţă vom îmbunătăţi cu mult situaţia legată de procesele investiţionale din Republica Moldova”.