La Chişinău va fi deschis un colegiu în domeniul electronicii și informaticii. Noua instituție va oferi programe de formare profesional-tehnică în conformitate cu standardele austriece, urmând să-și înceapă activitatea în 2025.
Proiectul este implementat cu sprijinul financiar al Austriei. Ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun și omologul său austriac Martin Polaschek au semnat un Memorandum de înțelegere între cele două ministere.
Dan Perciun a menționat că inițierea construcției colegiului tehnic reprezintă o etapă nouă în relațiile bilaterale moldo-austriece.
,,Construcția acestei instituții ne va permite să aducem în Republica Moldova cea mai bună expertiză europeană și un model de succes în realizarea învățământului profesional tehnic. Totodată, va oferi absolvenților noștri posibilitatea de a beneficia de educație de calitate aici, acasă. Sperăm că instituția va deveni un punct de atracție pentru companiile austriece care vor veni să investească în țara noastră, în special în domeniul ingineresc, al informaticii și microelectronicii”, a spus Dan Perciun.
Martin Polaschek, ministrul austriac al Educației, Științei și Cercetării, a menționat că este onorat să fie prezent la ceremonia de lansare a construcției și a mulțumit ministrului Dan Perciun pentru colaborarea în acest sens.
,,Statutul de țară candidată la aderarea în UE pe care-l are Republica Moldova este un pas important și de apreciat, pe care noi îl vom susține în continuare, pentru că integrarea este foarte importantă și în ceea ce ține de formarea profesională a cadrelor didactice, formarea muncitorilor calificați iar acest lucru contribuie la creșterea economică și la susținerea mediului social. Înființarea la Chișinău a celei de-a opta Școli Austriece în Străinătate est o investiție în viitor și suntem siguri că va fi un succes”, a spus Martin Polaschek.
Instruirea în cadrul colegiului austriac va avea loc predominant în limba germană, dar în același timp vor fi cursuri în limba română și limba engleză. Specializarea va fi informatică și microelectronică, iar absolvenții vor obține o diplomă recunoscută în Austria, în întreaga UE și în Republica Moldova. Instituția va fi construită lângă Zona Economică Liberă Bălți din Chișinău, pe strada Miorița 5.
Noul colegiu va contribui la internaționalizarea sistemelor educaționale din ambele țări, va promova competențele profesionale ale cadrelor didactice din țara noastră și va sprijini integrarea Republicii Moldova în spațiul educațional european.
În prezent, Austria dispune de o rețea de șapte Școli Austriece în Străinătate: în Albania, Republica Cehă, Turcia, Guatemala, Mexic, precum și două în Ungaria.