Ministrul Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov, a avut o întrunire cu reprezentanții administrației publice locale de gradul I și II, precum și cu cei ai Serviciilor publice desconcentrate în raionul Anenii Noi. Printre subiectele abordate în cadrul acestei vizite au fost – prioritățile Ministerului Mediului pentru anul 2024, inclusiv în procesul de Integrare Europeană, Planificarea privind gestionarea managementului deșeurilor în Regiunea 4 și implementarea Programului Național de Extindere și Reabilitare a Pădurilor (în continuare PNERP) pentru perioada 2023-2032.
Ministra Iordanov, a vorbit despre prioritățile ministerului, pe care îl conduce. Astfel, cele mai importante rămân a fi: continuarea armonizării cadrului normativ cu legislația UE; implementarea PNERP pentru anii 2023-2032, prin plantarea arborilor/puieților și de reabilitare/promovare a vegetației forestiere pe încă cel puțin 7 mii ha de teren și inițierea lucrărilor de dezvoltare a infrastructurii de gestionare a deșeurilor, în cadrul proiectului „Deșeuri solide în RM” în cele 3 regiuni de management al deșeurilor.
„Pentru atingerea obiectivelor propuse este nevoie de o colaborare eficientă. Comunicarea este cheia pentru o informare obiectivă și promptă, fapt ce duce la o bună evaluare a proiectelor și acțiunilor întreprinse. În contextul lansării procedurii de negociere de aderare a Republicii Moldova la UE s-au deschis noi perspective pentru țara noastră în domeniul protecției mediului. Inițierea negocierilor de aderare la UE reprezintă o oportunitate importantă pentru țara noastră de a-și consolida capacitatea de protecție a mediului și de a contribui la construirea unei Europe mai durabile și mai ecologice” a declarat ministra.
Reprezentanții autorităților publice au confirmat faptul că, trebuie să facilităm dialogul și implicarea cetățenilor în activități de conștientizare și educație privind protecția mediului. În același context, trebuie să fie dezvoltat și implementat – Planul de gestionare a deșeurilor, de reducere a poluării și de conservare a resurselor naturale. Dar toate acestea e necesar, să le realizăm conform legislației naționale și europene, în domeniul protecției mediului.
Un alt aspect discutat în cadrul ședinței a fost implementarea Programului Național de Extindere și Reabilitare a Pădurilor, pentru anii 2023-2032, prin plantarea arborilor/puieților și de reabilitare/promovare a vegetației forestiere pe încă cel puțin 7 mii ha de teren. În cadrul acțiunilor de Împădurire și Reîmpădurire, pe teritoriul raionului Anenii Noi, de către entitățile silvice din raza de activitate, în anul 2023 au fost identificate și transmise pentru împădurire prin decizia consiliului local de către 6 primării, terenuri cu suprafața totală de 270,5 ha.
Implementarea Programului Național de Extindere și Reabilitare a pădurilor face parte din cele 20 de acțiuni guvernamentale din cadrul Planului Național „Construim Moldova Europeană”.
Vizitele în teritoriu se efectuează de două ori lunar, de către conducerea autorităților centrale, orar stabilit de Cancelaria de Stat. Următoarea vizită a doamnei ministru va avea loc la Orhei.