Două organizații neguvernamentale – Asociaţia pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă (AGER) și Centrul de Investigații Jurnalistice (CIJM) au lansat miercuri, 16 septembrie, Campania de monitorizare a achizițiilor publice ”Banii Publici sunt și Banii mei”. Proiectul este susținut de Uniunea Europeană.
În cadrul campaniei vor fi monitorizate achiziţiile publice efectuate de 30 de autorități contractante din ţară. Douăzeci dintre acestea vor fi din afara Chişinăului şi urmează a fi monitorizate de către organizaţii neguvernamentale locale. ONG-urile vor desfășura campanii de advocacy pentru a încuraja cetăţenii să urmărească felul în care se fac procurările din banii publici și să facă presiuni asupra autorităţilor pentru ca acestea să asigure transparența în procesul de achiziţii publice.
Totodată, un grup de jurnaliști va realiza investigații jurnalistice pe scheme de corupție, conflicte de interese, cazuri de trafic de influență, favoritism și alte ilegalități depistate în procesul de achiziții publice.
La conferința de lansare a proiectului participă reprezentanți ai Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Agenției de Achiziții Publice, Curții de Conturi, Procuraturii Anticorupție, Centrului Național Anticorupție, Asociației Presei Independente.
Participanții la eveniment au discutat despre contextul actual al achizițiilor publice din Republica Moldova, constatările Curții de Conturi pe marginea achizițiilor publice, dificultățile în depistarea și sancționarea cazurilor de fraudare a achizițiilor publice, precum și despre investigarea cazurilor de corupție în acest domeniu. Una din sesiunile evenimentului a fost rezervată discuțiilor pe marginea rolului jurnaliștilor de investigație în monitorizarea utilizări banilor publici, precum și despre experiența societății civile în monitorizarea utilizării banilor publici.
Potrivit Corneliei Cozonac, președinta Centrului de Investigații Jurnalistice, societatea civilă și jurnaliștii trebuie să se implice mai activ în monitorizarea gestionării banilor publici, astfel încât autoritățile în domeniu să asigure maximum de transparență și corectitudine.
”Curtea de Conturi a evidențiat în repetate rânduri probleme serioase în procesul de achiziții. Cu toate acestea, deciziile curții au caracter de recomandare, investigarea fraudelor fiind la discreţia organelor competente”, a menționat Cornelia Cozonac.
Olesea Stamate, președinta Asociaţiei pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă, a precizat că proiectul își propune să sporească activismul civic și să consolideze capacitatea societății civile de a monitoriza cheltuielile publice.
”În ultimii cîțiva ani am oservat o serie de investigații serioase efectuate de jurnaștii de investigație, din pacate însă, acțiuni ale organelor de drept în urma acestora observăm mult mai rar. Societatea civilă trebuie să treacă de la etapa de ”constatare/recomandare”, la etapa de exercitare a presiunii asupra organelor responsabile, prin campanii eficiente de advocacy, astfel încît acestea să reacționeze la aceste constatări prin inițierea dosarelor penale și ulterior pedepsirea persoanelor vinovate de utilizarea defectuoasă a Banilor Noștri”, a menționat Olesea Stamate
Campania ”Banii Publici sunt şi banii mei!” a demarat la 1 aprilie 2015 şi va dura până la 31 martie 2017.
Elena Ivanov