În mai multe primării din țară va fi testată o funcție nouă – ofițer ucrainean de prietenie, specialist care va facilita integrarea socială a refugiaților din Ucraina și interacțiunea acestora cu diferite structuri din Republica Moldova. Noii angajați vor activa în 14 localități membre ale inițiativei „Primarii pentru creștere economică” (M4EG), finanțată de Uniunea Europeană și implementată de PNUD. Prima instruire pentru viitorii angajați a avut loc cu sprijinul Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM).
Ofițerii ucraineni de prietenie vor activa la Bălți, Cahul, Călărași, Cărpineni, Ceadîr-Lunga, Cimișlia, Copceac, Dondușeni, Drochia, Palanca, Selemet, Strășeni, Telenești și Ungheni.
„Acestor angajați le va reveni un rol extrem de important – de a contribui la coeziunea comunității. Aceștia urmează să promoveze un mediu incluziv și de susținere, demnitatea, drepturile și bunăstarea tuturor persoanelor, indiferent de mediul sau circumstanțele în care se află”, susține Valentin Croitoru, coordonator de proiect.
Ulterior, CALM va elabora un set de recomandări pentru administrația locală și centrală privind instituirea unei astfel de unități și în alte localități ale țării.
Inițiativa „Primarii pentru Creștere Economică” (M4EG), ca răspuns la fluxul refugiaților ucraineni în Moldova, a efectuat evaluări rapide pentru identificarea nevoilor autorităților locale și a oferit sprijin de urgență în 14 localități. M4EG a facilitat inițiative de facilitare a accesului la locuri de muncă, inclusiv prin organizarea de târguri de angajare, asistând 71 de refugiați în acest sens. În plus, inițiativa a lansat un program de granturi pentru a aborda provocările imediate și pe termen lung. Aceste eforturi au fost completate de evenimente de coeziune socială și îmbunătățire a accesului la serviciile publice, instalarea punctelor de acces Wi-Fi, desfășurarea cursurilor de limbă română și de pregătire profesională pentru a contribui la integrarea socio-economică a refugiaților.