Aflat în raionul Călărași, vicepremierul Vladimir Bolea a vizitat trei întreprinderi agricole. Prima vizită a fost la Dumitru Gavriliță, fermier care a moștenit pasiunea pentru antreprenoriatul agricol de la tatăl său. Dumitru deține 2 crescătorii avicole, cu un efectiv anual de circa 600 mii de păsări. Una dintre ferme se află în satul Sadova, raionul Călărași.
În discuții, fermierul a evidențiat că una dintre investițiile majore pe care le-a făcut cu suportul statului a fost instalarea panourilor fotovoltaice, fapt ce îi permite să-și reducă factura cu circa 70%. Un alt aport financiar făcut de fermier este de circa 7.5 milioane lei, pentru a-și construi propriul abator pe teritoriul fermei. De asemenea, a făcut investiții pentru a putea produce și hrană pentru păsări. Nevoit să compenseze lipsa forței de muncă și să eficientizeze procesele tehnologice, Dumitru a automatizat afacerea, având posibilitatea să o gestioneze și de la distanță. Acum, este concentrat pe sporirea gradului de biosecuritate, în scopul menținerii sănătății păsărilor și prevenirii răspândirii bolilor.
A urmat o vizită în satul Sipoteni, la o cooperativă de întreprinzător, fondată acum 10 ani de către 5 agricultori. Aceștia au decis să-și unească resursele și de atunci lucrează împreună, obținând beneficii comune. Membrii cooperativei susțin că reușesc să-și vândă mai bine cantitățile de mere și de prune pe care le produc. Din 2014 și până acum, activitățile cooperativei au fost susținute cu resurse din bugetul de stat, suma subvențiilor depășind 4.5 milioane de lei.
Vizita s-a încheiat în gospodăria familiei Tătaru, în localitatea Pitușca. Familia produce vin de mulți ani, însă prima îmbuteliere a făcut-o în anul 2019. De la bun început, fiecare etapă de producere a vinului este o experiență comună. Împreună culeg strugurii, îi zdrobesc, îi pun la fermentat, iar apoi, îmbuteliază vinul. Familia deține 7 ha de struguri, produce anual circa 10.000 de sticle de vin, din soiuri albe și roșii, iar fiecare sticlă deschisă este o poveste despre perseverență și muncă. Familia a beneficiat de subvenții din partea statului și a accesat resurse financiare în cadrul programelor USAID, reușind, astfel, să-și extindă afacerea, să-și ajusteze procesele tehnologice de producție și în final să obțină o calitate mai bună a vinului. Drept dovadă, în acest an, vinul de la Crama Tătaru a fost apreciat cu medalii de aur și argint la concursurile internaționale.
„Agricultorii din raionul Călărași inspiră nu doar prin rezultatele lor, ci și prin rezistența, determinarea de a depăși dificultățile și de a spori gradul de eficiență al afacerilor”, a menționat Vladimir Bolea.