Un set de echipamente moderne în scopul îmbunătățirii procesului educațional în învățământul profesional tehnic a fost donat Școlii Profesionale din Ceadîr-Lunga. Valoarea utilajului se ridică la peste 50 de mii de euro, achiziția fiind o donație din partea Guvernului Germaniei. Acțiunea are drept scop dotarea instituției conform celor mai înalte standarde și utilizarea eficientă a materialelor de ultimă generație în cadrul sesiunilor practice de laborator de către tinerii care învață la specialități din diferite ramuri ale industriei.
La evenimentul oficial de transmitere a echipamentelor a participat secretarul de stat al Ministerului Educației și Cercetării Galina Rusu, alături de alți oficiali, parteneri de dezvoltare. În luarea sa de cuvânt, Galina Rusu a subliniat că pentru a crește atractivitatea învățământului profesional tehnic ministerul va continua să investească și să contribuie la modernizarea infrastructurii instituțiilor.
„Mulțumim pentru tot suportul partenerilor de dezvoltare în efortul nostru de a moderniza sistemul educațional, inclusiv în dotarea cu echipamente de ultimă generație și în adaptarea condițiilor și a procesului didactic la cerințele actuale ale pieței forței de muncă”, a spus secretarul de stat.
Donația include un tractor și un plug pentru orele practice ale elevilor din domeniul agriculturii, mobilier pentru sălile de studii, utilaje de laborator pentru viitorii cusători și cusătorese, un set de instrumente pentru viitori tâmplari și altele. Echipamentele au fost achiziționate în cadrul proiectului GIZ „Întreprinderi și Comune Puternice pentru Moldova” pentru Școala Profesională din Ceadîr-Lunga. De o investiție similară va beneficia și Școala Profesională din Rîșcani. Astfel, valoarea totală a donației din partea Guvernului Germaniei pentru cele două școli constituie peste 100 de mii de euro.
Instituțiile au fost selectate în comun cu Ministerul Educației și Cercetării (MEC), iar necesarul de echipamente a fost coordonat atât cu Instituțiile de Învățământ Profesional Tehnic (IÎTP) beneficiare, cât și cu MEC.
În anul curent de studii, 100 de elevi din cadrul Școlii Profesionale din Ceadîr-Lunga au fost încadrați în învățământul dual, având posibilitatea să își dezvolte abilități practice în domeniul în care își fac studiile.