Centrul Regional de Inovare și Transfer Tehnologic din nordul țării – NORTEK a celebrat un an de la inaugurare. La eveniment a participat secretarul de stat al Ministerului Educației și Cercetării Adriana Cazacu, Ambasadoarea Suediei în Moldova Katarina Fried, reprezentanți ai Proiectului „Tehnologiile Viitorului”, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie, ai companiilor private partenere ale Nortek, studenți și profesori.
Pe parcursul primului an de activitate al NORTEK, în incinta acestuia au fost organizate peste 100 de evenimente, circa 50 de workshop-uri/ateliere, aproximativ 20 de cursuri de formare, iar mai mult de 1200 de tineri au fost ghidați în carieră.
În discursul său, Adriana Cazacu a accentuat importanța implementării tehnologiilor educaționale avansate în învățământul universitar. „Suntem în plin proces de modernizare a învățământului superior din Republica Moldova, proces complex care implică, în primul rând, racordarea programelor de studii la cerințele și necesitățile pieței muncii, implementarea tehnologiilor educaționale avansate, dar și îmbunătățirea mediilor de învățare. Toate acestea vor contribui la atragerea tinerilor la studii în universitățile noastre, finalitatea fiind relevanța învățământului superior”, a menționat secretarul de stat.
În aceeași zi, la NORTEK a fost lansat laboratorul CISCO Networking Academy, structură care va oferi tinerilor accesul la unul dintre cele mai moderne instrumente de predare și învățare pentru a se iniția sau specializa în domeniile esențiale din IT precum rețele și securitate cibernetică.
De asemenea, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți și Asociația Patronală din Industria Prelucrătoare au semnat un acord de colaborare pentru a consolida parteneriatul dintre sectorul public, academic, privat și partenerii de dezvoltare, cu scopul de a crește profesioniști și de propune oferte atractive de muncă pentru aceștia.
NORTEK este parte a Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți și dispune de spații de instruire, experimentare și cooperare, laboratoare, zone de incubare a afacerilor, cu o suprafață totală de peste șase mii de metri pătrați. Pentru renovarea clădirii centrului, Guvernul Republicii Moldova a alocat 1,6 mln de dolari. În incinta acestuia se regăsesc rezidenți precum: Clasa Viitorului, Tekwill, Draxlmaier, Nord News ș.a. Astfel se oferă acces tinerilor, dar și profesorilor la tehnologii performante în robotică, inteligență artificială, manufactură digitală, securitate cibernetică, mass media ș.a.