„Al doilea tur de scrutin a fost, în general, bine gestionat la toate nivelurile de către administrația electorală, inclusiv în ziua alegerilor, iar deficiențele procedurale minore nu au afectat negativ alegerile. Cu toate acestea, utilizarea abuzivă a resurselor administrative a afectat campania, iar raportarea și supravegherea finanțării campaniilor rămân a fi îmbunătățite. Persistența interferențelor terțelor părți în alegeri și utilizarea tacticilor de dezinformare în timpul celui de-al doilea tur de scrutin rămân un motiv de îngrijorare semnificativă”, a afirmat Dritan Taulla, Șeful Misiunii Internaționale de Observare a Alegerilor ENEMO pentru Alegerile Locale din 2023 din Moldova, pentru a prezenta Declarația Constatărilor și Concluziilor Preliminare pentru runda a doua a alegerilor.
Nino Rizhamadze, Analista Electorală și Juridică a MIOA ENEMO, a spus: “Codul electoral stabilește prevederi consecvente și, în mare parte, lipsite de ambiguitate, pentru aproape toate fazele celui de-al doilea tur de scrutin pentru funcția de primar, precum și votarea repetată. Multe deficiențe ale cadrului legal privind desfășurarea celui de-al doilea tur de scrutin au fost adresate și clarificate în noul Cod Electoral în 2022, luând în considerare unele dintre recomandările anterioare ale ENEMO. După cum am menționat deja în Declarația privind Constatările și Concluziile Preliminare pentru primul tur, ENEMO evaluează situația privind cadrul legal că oferă condiții pentru organizarea alegerilor în conformitate cu angajamentele și standardele internaționale.”
CEC a activat în cadrul mandatului desemnat, demonstrând o abordare colegială și transparentă. În ciuda provocărilor cu care se confruntă, precum resurse umane limitate, termene stricte și un număr mare de plângeri, solicitări și notificări, CEC a gestionat procesele, în general, cu profesionalism și transparență.
„ENEMO menționează că remediul legal în timp util este piatra de temelie a soluționării disputelor electorale în conformitate cu standardele internaționale. Unele cazuri privind înregistrarea candidaților au fost nesoluționate până în ziua alegerilor sau au fost depuse chiar și după primul tur de scrutin. Întârzierile în procesarea acestor contestații au potențialul de a submina integritatea procesului de soluționare a litigiilor. – a concluzionat Rizhamadze.
Ales Jakubec, Analistul Politic al MIOA a subliniat că: “Tendințele legate de anularea înregistrării candidaților au continuat în turul doi. În timp ce ENEMO recunoaște anularea înregistrării candidaților pe baza unor nereguli grave în raportarea finanțării campaniei electorale, posibilele cazuri de anulare pe baza neeligibilității de a candida sau a discrepanțelor în listele de semnături de susținere ar fi trebuit să fie soluționate imediat după perioada de înregistrare a candidaților, în termenele prescrise. ENEMO consideră că existența unor cazuri în curs de soluționare a disputelor a creat incertitudine în rândul concurenților și, potențial, în rândul electoratului.”
Campania electorală pentru turul doi a fost discretă și modestă. După cum s-a raportat în timpul primului tur, observatorii ENEMO au fost informați cu privire la acuzații de cumpărare a voturilor, utilizarea abuzivă a resurselor publice și presiunea asupra alegătorilor la locul de muncă. Guvernul Moldovei a continuat să folosească stimulente financiare în campanie, ceea ce este în contradicție cu bunele practici internaționale. Campania și interferența terților au continuat să fie o preocupare serioasă.
„ENEMO își exprimă îngrijorarea că mulți concurenți electorali nu au respectat în mod corespunzător regulile și principiile finanțării campaniei, care împreună cu publicarea târzie a rapoartelor de supraveghere a finanțării campaniei de către CEC au limitat transparența generală referitor la finanțarea campaniei. În plus, aparent din cauza capacităţilor insuficiente şi a sistemului de raportare financiară neintegrat cu alte sisteme, supravegherea CEC pare destul de superficială la această etapă a procesului. De asemenea, mai mulți concurenți nu au respectat deciziile CEC de a remedia deficiențele în intervalul de timp stabilit, iar singurele sancţiuni aplicate de CEC au fost avertizările tardive. ENEMO consideră că, în cazul unor încălcări repetate și a unor termene nerespectate, CEC ar fi putut lua în considerare aplicarea unor sancțiuni mai disuasive.” – a concluzionat Jakubec.
Maja Milikic, Analista Media a MIOA a spus: “Peisajul mediatic din Moldova reprezintă o interacțiune complexă între diverse instituții, inclusiv cele de interes public, jurnalism de investigație și advocacy pentru drepturile omului, alături de sursele media controlate politic și orientate spre cifra de afaceri. Instituțiile de presă s-au confruntat cu obstacole în menținerea mediatizării echitabile a candidaților, având în vedere aspecte precum necooperarea și lipsa unui fact-checking riguros. O tendință demnă de remarcat a apărut ca urmare a faptului că unii candidați s-au abținut de la participarea la dezbateri, influențând discursul public și ducând eventual la un electorat mai puțin informat. Această decizie părea să fi fost determinată de considerații strategice, preocupări legate de imparțialitatea platformei de dezbateri sau calcule politice mai largi. Candidații au optat, adesea, pentru modalități alternative de comunicare, cum ar fi rețele sociale, apariții publice sau de campanie electorală, ocolind dezbaterile tradiționale.”
„ENEMO observă că Consiliul Audiovizualului (AC) a continuat să funcționeze cu eficiență, transparență și promptitudine în timpul celui de-al doilea tur de scrutin, asigurând o supraveghere robustă în monitorizarea activităților mass-media. A doua rundă a făcut obiectul unui val de discursuri de ură pe diferite platforme sociale, ilustrând cazuri în care limbajul instigator al politicienilor a contribuit la o atmosferă sporită de ostilitate. Trecerea la Telegram din cauza schimbărilor în politica Facebook ridică îngrijorări cu privire la potențialul impact al informațiilor manipulatoare și influența semnificativă a platformei TikTok, în special în rândul tinerilor, subliniază rolul său în modelarea tendințelor mass-media și contribuția la diseminarea informațiilor.” – a adăugat Milikic.
Declarația preliminară emisă astăzi se bazează pe constatările ENEMO la nivel național și în regiunile observate în perioada 6 octombrie – 19 noiembrie 2023. Misiunea va rămâne în țară pentru a observa evoluțiile postelectorale și a emite raportul final în decursul a 60 de zile de la certificarea rezultatelor.