Unul din evenimentele culturale de cea mai mare importanță ale Republicii Moldova – Festivalul Internaţional de Operă şi Balet ”Maria Bieşu” – a fost inaugurat vineri, 04 septembrie 2015, la Teatrul Național de Operă și Balet “Maria Bieșu” din Chișinău.
La eveniment au participat Prim-ministrul Valeriu Streleț, ministrul Culturii Monica Babuc, oficiali, artiști și admiratori ai sopranei și ai artei lirice.
În omagiul său adus Primadonei scenei lirice a Republicii Moldova, regretatei Maria Bieșu, ministrul Culturii Monica Babuc a declarat că festivalul inițiat de Soprană, constituie astăzi evenimentul cel mai prestigios din viața culturală a țării, îndemnând să ne gândim la dezvoltarea şi spiritualitatea noastră. Oficialul a apreciat prezența în cadrul Festivalului a soliștilor de renume, afirmând că evoluția lor va consemna importanța numelui Maria Bieșu în cultura noastră națională și va aduce bucuria întâlnirii cu arta lirică, pentru care se atestă un interes crescut din partea publicului.
Festivalul a debutat cu opera “Madama Butterfly” de Giacomo Puccini. În rolul principal, de Cio-Cio-San, care i-a adus Mariei Bieşu recunoaştere internaţională, a evoluat soprana Olga Busuioc, alături de solistul de operă din Polonia, Tadeusz Szlenkier.
Ediția curentă a Festivalului se va desfășura până la 13 septembrie, perioadă în care vor fi prezentate 7 spectacole de o înaltă ținută artistică – 4 opere și 3 balete, cu participarea virtuozilor marilor scene din Polonia, Italia, Spania, Elveția, Germania, Japonia, România, Rusia, Ucraina, Moldova, Belarus, Serbia, Coreea de Sud, SUA, precum și a forțelor artistice din țara noastră care au făcut o impresionantă carieră peste hotare. De asemenea va avea loc un concert de binefacere și un concert de gală în cadrul căreia va fi lansat un album fotografic dedicat Primadonei.
Publicul îi va admira pe soliștii notorii Valentina Naforniță, solista Operei de Stat din Viena; Andrei Jilihovschi, solistul Teatrului Bolșoi; Tadeusz Szlenkier, Polonia; Luna Vittoria, Coreea de Sud; Dinu Tamazlâcaru, Germania; Olga Busuioc; Olga Chelpanova, Rusia; Claudia Caia, România; Jennifer Davison, SUA; Yuka Ebihara, Japonia; Carlos Moreno, Germania; Sergey Polyakov, Elveția; Dragana Radacovic, Serbia; Pavlo Tolstoy, Ucraina; Maxim Woitiul, Polonia și dirijorii Andriy Yurkevych, Alexandru Samoilă, Alexei Baklan, Nicolae Dohotaru, Dumitru Cârciumaru.