Peste 2500 de cadre didactice din 50 de instituții de învățământ din țară vor beneficia de formări gratuite în cadrul programului pilot „Investim în profesori”, lansat astăzi de Ministerul Educației și Cercetării. Programul de formare continuă se va desfășura în instituțiile de învățământ selectate, în perioada noiembrie – decembrie, 2023. În acest scop, de la bugetul de stat au fost alocate 6 milioane de lei.
„Calitatea predării la clasă depinde de competențele și cunoștințele cadrelor didactice. Prin acest proiect pilot ne propunem să regândim procesul de formare continuă, de instruire a cadrelor didactice. Trăim într-o lume în continuă schimbare, generațiile de copii au noi necesități, profesorii se confruntă cu noi provocări, de asta instruirea, formarea continuă este extrem de importantă pentru a-i pregăti să răspundă acestor provocări”, a menționat ministrul Dan Perciun în cadrul unei conferințe de presă.
Potrivit ministrului, proiectul vine cu o abordare diferită față de cea care a existat până acum. „Vom selecta instituții de învățământ și nu cadre didactice. Se va merge în instituția de învățământ cu un program de formare, formatorul va veni în clasă, la cadrul didactic și nu invers. Se va lucra nu cu un profesor izolat, dar cu întreaga comunitate școlară în așa fel încât acele noi competențe, aptitudini, noi cunoștințe să fie cu adevărat implementate în instituție și susținute acele noi abordări de întreg colectivul pedagogic și să vedem în final o transformare a instituției de învățământ, o schimbare la nivelul culturii organizaționale”, a mai spus Dan Perciun.
Tematicile formărilor au fost selectate în colaborare cu cadrele didactice, astfel ca să răspundă necesităților acestora. Astfel, vor fi abordate subiecte precum inteligența emoțională; starea de bine a cadrelor didactice; cultura organizațională în cadrul instituției; comunicarea eficientă cu elevii; adaptarea la diversitate a elevilor, construirea încrederii și respectului în cadrul instituțiilor de învățământ etc. Unul dintre module va fi dedicat relației dintre cadrele didactice și părinți, inclusiv comunicarea eficientă, stabilirea unor parteneriate bazate pe respect, implicarea familiei în viața instituției de învățământ. Totodată, va fi abordat pe larg și subiectul educației incluzive.
Programul include 75 de ore de contact direct cu formatorii, 100 de ore de studiu individual, 35 de ore de follow-up și până la 90 de ore de mentorat și consiliere pentru fiecare instituție de învățământ.
După o evaluare a programului, acesta ar putea fi extins, urmând ca în anul viitor să fie implementat într-un număr mai mare de instituții de învățământ.
Pentru înscriere la Program, reprezentanții instituției sunt invitați să completeze formularul http://bit.ly/programul-national-investim-in-profesori
Termen de depunere a proiectului (completarea formularului) este 10 octombrie 2023, ora 13:00.