La Cimișlia, ieri, s-a desfăsurat Festivalul Național al Strugurelui. Evenimentul a reunit producători de struguri, exportatori, savanți din domeniu, producători de ambalaje și material săditor viticol. De asemenea, în cadrul festivalului, au fost organizate expoziții, vânzări și degustări, la care producătorii au expus strugurii crescuți cu grijă pe podgoriile însorite ale plaiului moldovenesc.
Producătorii de struguri pentru masă din 11 raioane ale Republicii Moldova, care au participat la festival, au avut posibilitatea să-și promoveze produsele, să stabilească relații de parteneriat şi să identifice noi piețe de desfacere.
La manifestarea de anvergură națională au participat Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, Excelența Sa, Ambasadorul Extraordinar și Plenopotențiar al Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, Excelența Sa, Ambasadorul Extraordinar și Plenopotențiar al României în Republica Moldova, Cristian-Leon Țurcanu, șeful misiunii diplomatice al Ambasadei Americii în Republica Moldova, Laura Hruby, delegațiile din Județul Dolj, Iași, Covasna și alte oficialități din țară și de peste hotare.
În cadrul deschiderii solemne a evenimentului, a fost intonat Imnul festivalului, „Moldova, strugure de poamă”.
“Festivalul Strugurelui a devenit deja o carte de vizită pentru raionul Cimișlia, dar și un eveniment de referință în sudul țării. Prin organizarea acestui festival ne-am propus să promovăm consumul strugurilor de masă şi să încurajăm producătorii ramurii vitivinicole să-şi consolideze eforturile şi să-şi extindă afacerile. Fiind conștienți de necesitatea promovării tezaurului nostru naţional, viţa de vie, la noi acasă şi în întreaga lume, am depus eforturi susţinute ca Festivalul Național al Strugurelui să devină un eveniment care să adune viticultorii din toată ţara şi credem că acest lucru ne-a reuşit”, a declarat Președintele Raionului Cimișlia, Mihai Olarescu.
Vizitatorii evenimentului s-au arătat încântați de performanțele viticultorilor, de varietatea de struguri expuși, dar și de dibăcia meșterilor populari, de talentul artiștilor amatori din teritoriu, neîntrecuți în cântec, dans şi voie bună.