În vederea asigurării exercitării principalului obiectiv de dezvoltare continuă a Serviciului Fiscal de Stat, care constituie – majorarea nivelului de disciplină fiscală a contribuabililor, Inspectoratul Fiscal de Stat pe raionul Glodeni a desfășurat pe 13.08.2015 un seminar de conformare voluntară cu fondatorii Gospodăriilor Țărănești privind respectarea prevederilor legislației în vigoare.
În cadrul acestui seminar au fost aduse la cunoștință indicațiile metodice privind contabilitatea pentru persoanele fizice care desfășoară activitatea de întreprinzător. De asemenea, cei prezenți au fost avertizați asupra necesității evitării schemelor, specifice pentru agricultură, cum ar fi:
- ne reflectarea integrală în evidența contabilă a intrării și ieșirii valorilor materiale;
- ne reflectarea în documentele de evidență contabilă a veniturilor real încasate de la consumatori;
- utilizarea în cadrul activității economice a serviciilor persoanelor angajate neoficial;
- achitarea salariului în plic;
- nedeclararea tuturor subdiviziunilor;
- declararea informațiilor neveridice despre veniturile rezultate din activitatea de întreprinzător;
- neasigurarea exactității și veridicității dărilor de seamă fiscale prezentate;
- provocarea concurenței neloiale contribuabililor cu același gen de activitate cu evidența contabilă conformă;
- nerespectarea prevederilor Legii nr. 1353-XIV din 03.11.2000 Privind gospodăriile țărănești și anume a: art.(3)
Suprafața terenurilor și mărimea altor bunuri, inclusiv arendate, ale GŢ trebuie să asigure utilizarea preponderentă în cadrul acesteia (mai mult de 50 la sută anual) a muncii personale a membrilor ei. În cazul când nu întrunește condițiile expuse mai sus, GŢ este obligată să asigure în termen de 3 luni astfel de condiții sau să se reorganizeze sau să se lichideze, în modul stabilit de legislație; art.24 Privitor la evidența contabilă. GŢ ține evidența activității sale și prezintă rapoarte conform evidenței sintetice ori analitice sau conform partidei simple. (Lipsa totală ori parțială a evidenței contabile, ceea ce face imposibilă efectuarea controlului fiscal, se sancționează cu amendă de 50000 lei, cu calcularea impozitelor și taxelor respective prin surse și metode indirecte, art.257alin.(5) al CF).
Elena Ivanov