În cadrul unei vizite în teritoriu, Aliona Rusnac, secretar de stat al Ministerului Mediului, a discutat o gamă largă de subiecte vizând protecția mediului cu factori de decizie din raionul Orhei. Interlocutorii s-au referit la procesul de integrare europeană și efectele sale asupra rezolvării problemelor de mediu, prioritățile Ministerului Mediului în anul 2023, Programul Național de Extindere și Reabilitare a Pădurilor pentru perioada 2023 – 2032 și Planul de acțiuni de realizare a acestuia pentru anii 2023 – 2028. Din delegația de la Chișinău a făcut parte și Iuliana Cantaragiu, consilieră prezidențială pe probleme de mediu.
La întrevederi au participat reprezentanți ai Oficiului Teritorial Orhei al Cancelariei de Stat, serviciilor publice desconcentrate pe teritoriul raionului Orhei, directorul Î.S. „Întreprinderii pentru silvicultură Orhei” și șefii ocoalelor silvice.
Conform Strategiei de gestionare a deșeurilor în Republica Moldova, pentru anii 2013-2027, raionul Orhei face parte din Regiunea de Management al Deșeurilor nr. 6 (împreună cu raioanele Telenești, Rezina și Șoldănești). Pentru Regiunea nr. 6 a fost elaborat un Studiu de Prefezabilitate, în care au fost examinate potențiale terenuri ce ar corespunde, ca și amplasamente, pentru depozite regionale. Ministerul Mediului este în proces de relansare a procedurii de actualizare a studiului de fezabilitate existent, necesar pentru dezvoltarea proiectului menționat. În acest sens, Ministerul poartă discuții cu partenerii externi în vederea identificării surselor financiare necesare pentru actualizarea Studiului. Drept urmare, de comun cu donatorii, s-a convenit că reactualizarea Studiului de Fezabilitate, elaborat anterior, va fi efectuată după inițierea proiectului-pilot în Regiunea nr. 5 (Ungheni, Nisporeni, Călărași).
În limita hotarelor teritorial-administrative ale raionului Orhei, fondul forestier proprietate publică a statului constituie în total 21116,5 ha, fiind gestionat de ,,Întreprinderea pentru Silvicultură Orhei” – 21071,7 ha și „Întreprinderea pentru Silvicultură Călărași” – 44,8 ha. Conform planului de activitate la compartimentul ,,Lucrări silvice”, în anul 2022, ,,Întreprinderea pentru Silvicultură Orhei” a recoltat lemn de foc în volum total de 26 112 m3, iar în semestrul I al anului 2023 urmează să recolteze lemn de foc în volum de 21 337 m3.
În fondul forestier proprietate publică a statului, în limita hotarelor teritorial-administrative ale raionului Orhei, la compartimentul ,,Regenerarea pădurii”, „Întreprinderea pentru silvicultură Orhei” în anul 2022 a efectuat lucrări de regenerare artificială prin crearea culturilor silvice pe suprafața totală de 7,0 ha și ajutorarea regenerării naturale pe suprafața totală de 140 ha.
În cadrul acțiunilor de extindere a fondului forestier pe terenurile APL, pe teritoriul raionului Orhei, de către entitățile silvice din raza de activitate, prin deciziile consiliilor locale (șapte primării) au fost alocate terenuri pentru împădurire cu suprafața totală de 249,01 ha, cu următoarea repartizare.
În toamna anului 2022, ,,Întreprinderea pentru silvicultură Orhei” a executat lucrări de pregătire a solului pe suprafața de 11,1 ha, ulterior fiind efectuate lucrări de împădurire prin crearea culturilor silvice pe aceeași suprafață. Acțiunile de împădurire și reîmpădurire urmează a fi efectuate pe suprafețele alocate în cadrul programului de împădurire și reîmpădurire pe parcursul a 10 ani.
În cadrul agendei vizitei, Iuliana Cantaragiu s-a deplasat la Î.S. „Întreprinderea pentru silvicultură Orhei” pentru a afla despre lucrările de plantare a arborilor, care au fost efectuate pe parcursul anului 2022 și a trimestrului I al anului 2023.