O tematică diversă privitoare la Mediu a fost abordată în cadrul vizitei ministrei Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov, în raionul Cahul. Procesul de integrare europeană, prioritățile Ministerului Mediului în anul 2023, planificarea privind gestionarea managementului deșeurilor în Zona 1, Programul Național de Extindere și Reabilitare a Pădurilor pentru perioada 2023-2032 și Planul de acțiuni de realizare a acestuia pentru anii 2023 – 2028, implementarea managementului resurselor de apă – sunt subiectele principale discutate cu factorii de decizie locali.
La întrevederi au participat reprezentanți ai administrației publice locale de nivel I și II, ai Oficiului Teritorial Cahul al Cancelariei de Stat, ai serviciilor publice desconcentrate, cu directorul întreprinderii municipale cu activitate în domeniul colectării deșeurilor, directorul întreprinderii de stat pentru silvicultură „SILVA-SUD” Cahul și cu șefii ocoalelor silvice. Membrul Cabinetului de Miniștri a răspuns întrebărilor participanților la întrevederi, care au vizat extinderea fondului forestier (terenurile transmise de APL spre împădurire către Agenția „Moldsilva”), activitatea SRL ,,Valiexchimp”, satul Văleni, activitatea ,,Danube OIL,, PILG (o problemă importantă în localitatea Giurgiulești), gunoiștea din Giurgiulești, amplasată pe un teren al fondului forestier gestionat de „Moldsilva”, colectarea și depozitarea deșeurilor, alunecările de teren din localitatea Văleni și colmatarea lacului Beleu.
Raionul Cahul face parte din Regiunea de Management al Deșeurilor nr. 1, împreună cu raioanele Cantemir, Taraclia, Comrat, Vulcănești și Ceadîr-Lunga. Pentru acest sector a fost elaborat un studiu de fezabilitate cu identificarea unor locații pentru depozitul regional, stația sortare și compostare – la Cahul și stații de transfer – la Taraclia, Comrat și Cantemir. Totodată, este planificată dezvoltarea componentei instituționale la nivel de regiune (de comun cu autoritățile publice locale cheie din aceste regiuni), care prevede instituirea operatorilor regionali de gestionare a infrastructurii deșeurilor și a operatorilor raionali, care vor fi antrenați în colectarea și transportarea deșeurilor, conform cerințelor stabilite de donatori. Conform Acordului de împrumut, pentru Regiunea de Management al Deșeurilor nr. 1 se preconizează finalizarea proiectului până la finele anului 2029.
Actualmente, în cadrul Instituției Publice ,,Oficiul Național de Implementare a Proiectelor în Domeniul Mediului”, pentru raionul Cahul se implementează mai multe proiecte, vizând conservarea și managementul sustenabil al zonelor umede cu valoare de conservare înaltă din bazinul râului Prut, implementarea sistemului de management integrat al deșeurilor Cahul.
Conform planului de activitate la compartimentul ,,Lucrări silvice” în anul 2022 din fondul forestier în limitele teritorial administrative a raionului Cahul, în rezultatul efectuării lucrărilor de exploatare, s-a recoltat lemn de foc în volum de 15 246 m3 (ÎS Silva – sud, Cahul 15 246 m3) iar în trimestrul I, a.c. urmează să se recolteze lemn de foc în volum de 2487 m3 (ÎS Silva – sud, Cahul 2476 m3 și ÎS RN Prutul de Jos 11 m3). Totodată, în fondul forestier proprietate publică a statului, în raza de activitate a raionului Cahul, la compartimentul ,,Regenerarea pădurii”, în anul 2022 au fost executate lucrări de regenerare artificială prin plantări/semănături directe pe suprafața de 56,0 ha, iar ajutorarea regenerării naturale a fost executată pe suprafața de 119 ha pe raza de activitate a ÎS ,,Întreprinderea pentru Silvicultură Silva – sud, Cahul”.
În contextul realizării prevederilor Decretului Președintelui Republicii Moldova nr. 27 din 13 februarie 1995, despre instituirea Zilei Naționale de Înverzire a Plaiului „Un arbore pentru dăinuirea noastră”, entitățile silvice subordonate Agenției „Moldsilva” și anume ÎS „Întreprinderea pentru Silvicultură Silva – sud, Cahul” în cadrul proiectului aprobat, din Fondului Ecologic Național au livrat material forestier de reproducere cu titlu gratuit autorităților publice locale din raionul Cahul, 3 663 buc puieți în sumă de 17 999,47 lei.
În cadrul acțiunilor de împădurire și reîmpădurire pe teritoriul raionului Cahul a fost identificată suprafața de 264 ha. În toamna anului 2022, în cadrul raionului Cahul lucrările de pregătire a solului au fost efectuate pe suprafața de 28 ha și lucrările de regenerare artificială prin plantări pe suprafața de 18,0 ha (ÎS ,,Întreprinderea pentru Silvicultută Silva – sud, Cahul”).
În cadrul agendei vizitei, ministrul Mediului a efectuat o vizită la Portul Internațional Liber Giurgiulești, la invitația operatorului general și investitorului ÎCS „Danube Logistics” SRL, cu prilejul Zilei Dunării și a manifestărilor la legate de evenimentul ZILEI DUNĂRII 2023.