Partidul „Forţa Diasporei” a urmărit cu mare atenţie polemicele şi starea de spirit din societate, ca urmare a recentei decizii de majorare a salariilor miniştrilor, informează PROVINCIAL.
„Constatăm că această decizie a generat un val de critici nu doar la nivelul clasei politice, dar şi a societăţii, în general. Oamenii sunt nemulţumiţi că, în timp ce miniştrilor li s-au majorat salariile și ar urma să primească lunar în jur de 50 de mii de lei, bani pentru indexarea pensiilor, prevăzută de legislaţie, nu s-au găsit. De menționat faptul, că asta este a doua majorare în acest an.
Într-o altă ordine de idei, înţelegem şi poziţia guvernării, care îşi doreşte ca la cârma ministerelor să fie persoane cu un nivel adecvat de salarizare. Mai ales că aceasta reduce şi riscurile unor eventuale acte de corupţie.
Cu toate acestea, considerăm inacceptabilă situaţia în care opinia publică să rămână puternic divizată de acest subiect şi credem că se impune un compromis, acceptat de ambele părţi. După discuţii şi consultări pe interior, dar şi cu conaţionalii din diasporă, venim cu următoarea soluţie: miniştrii să-şi poată ridica salariile majorate doar după ce lunar vor prezenta rapoarte de activitate pentru luna respectivă. Aceste rapoarte trebuie să includă nu doar acţiuni, ci şi indicatori de performanţă. Trebuie să ne asigurăm că banii se dau nu pentru funcţii şi deţinătorii acestora, ci pentru rezultate concrete. Considerăm că membrii Guvernului vor accepta soluţia propusă de noi, deoarece e o abordare pe care ei o cunosc pentru că mulţi miniştri vin din sectorul asociativ, acolo unde au fost remuneraţi din granturi, iar donatorii nu ofereau granturi ori alte mijloace financiare decât în baza unor rapoarte de activitate stricte” – se spune într-o declarație a formațiunii.
Astfel – a subliniat „Forța Diasporei” – în cazul în care miniştrii nu vor convinge prin rapoartele lor că îşi merită salariile, majorările salariale să fie virate pe contul Casei Naţionale de Asigurări Sociale, urmând ca ulterior să ajungă la pensionari şi la beneficiarii de indemnizaţii.
„În plus, considerăm că aceeaşi abordare trebuie să fie aplicată şi în raport cu alte categorii de bugetari care primesc salarii impunătoare: judecători, procurori, angajaţi ai unor astfel de structuri ca Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică, Banca Naţională, Consiliul Concurenţei, Comisia Naţională a Pieţei Financiare etc. Republica Moldova este o ţară săracă şi nu ne putem permite să plătim pentru… nimic.
Cei care vor salarii mari trebuie să demonstreze că le merită!
În cazul în care nu se va accepta soluţia propusă, Partidul „Forţa Diasporei” îşi rezervă dreptul la alte acţiuni, inclusiv o posibilă adresare către organele responsabile pentru a afla în baza căror argumente legale și logice au fost făcute majorările salariale. Și asta pentru că alocarea nejustificată a banilor din bugetul de stat cade sub incidența legii şi trebuie sancţionată conform normelor în vigoare”, se mai spune în declarație.