Pentru buna gestionare a problemelor de mediu este necesară creșterea calității educației tinerei generații și a tuturor locutorilor Republicii Moldova în domeniul ecologic. Constatarea a fost făcută de participanții la întrevederea cu ministra Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov, în cadrul vizitei de lucru în raionul Hîncești. În acest sens, este necesară conlucrarea între ministerele Mediului, al Educației și Cercetării, și cel al Culturii, pentru ca societatea să devină mai conștientă, să păstreze natura și să intervină prompt în rezolvarea problemelor de mediu.
În luarea sa de cuvânt, ministra Mediului a remarcat faptul că raionul Hâncești se află printre cele de frunte ale țării, unde sunt implementate proiecte de mediu importante. Astfel, râul Lăpușna, care traversează raionul, a fost selectat în cadrul unui proiect de colmatare. De asemenea, în satul Cărpineni va fi construit un depozit de sortare a deșeurilor, pentru a fi ulterior reciclate.
Iordanca-Rodica Iordanov a făcut apel la mobilizarea locuitorilor raionului în procesul de împădurire. „Participând la plantare, oamenii vor deveni mai grijuliii față de copaci. Copacul este asemenea unui copil. Nu ți se va ridica mâna să-l tai, dacă tu l-ai sădit”, a menționat ministra Mediului.
Ministra Iordanov a făcut apel la primarii raionului să elaboreze noi proiecte de mediu – privind crearea de noi zone verzi protejate, îmbunătățirea calității apei, reducerea emisiilor, gestionarea eficientă a deșeurilor și altele. „Prin numirea în funcție a noului șef al Oficiului Național de Implementare a Proiectelor în Domeniul Mediului s-a deblocat situația cu privire la finanțarea de proiecte din Fondul Național de Mediu”, a specificat membrul Guvernului.
Agenda discuțiilor ministrei cu reprezentanții raionul Hîncești a mai cuprins subiecte referitoare la procesul de integrare europeană, prioritățile Ministerului Mediului pe anul 2023, planificarea privind gestionarea deșeurilor în Zona 4, Programul Național de Extindere și Reabilitare a Pădurilor pentru perioada 2023-2032, implementarea managementului resurselor de apă și altele.
La întrevedere au participat peste 50 primari și reprezentanți ai serviciilor deconcertate din raionul Hâncești.