Tutunul este cultura ce a fost cultivată pe suprafețe extinse în raioanele țării până în anii `90. În ultimii 30 de ani, sectorul de producere a tutunului este într-un continuu declin.
În prezent, tutunul este cultivat pe o suprafață de circa 300 ha. Din motivul că planta este înalt productivă, ce ar putea genera profituri înalte pentru întreprinderi și acumulări mai mari în bugetul de stat, revitalizarea ramurii este o prioritate pentru Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.
În scopul avansării acestui proces, reprezentanții MAIA au mers în raionul Criuleni, unde au vizitat o companie specializată în producerea și procesarea tutunului. Anual, întreprinderea cultivă circa 200 ha de tutun și produc peste 5 milioane de fire de răsad. În discuții, antreprenorii au menționat necesitatea elaborării unor mecanisme fiscale favorabile activității agricole și susținerii financiare a ramurii prin intermediul subvențiilor din partea statului.
MAIA inițiază procesul de transformare a ramurii și în acest scop va prelua experiența țărilor UE, inclusiv a României, pentru a îmbunătăţi accesul la finanţare al fermierilor de ramură.