Până la finele anului curent în raionul Leova va demara construcția locuințelor sociale. Despre condițiile lansării proiectului dar și finanțarea lucrărilor de construcție s-a discutat la 6 august 2015 în cadrul unei ședințe la Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor.
„Autoritățile publice locale din raion au propus pentru participarea în proiect un complex locativ din 4 blocuri nefinalizate din orașul Leova. În cadrul Comitetului de Supraveghere al Unității de Implementare a Proiectului de construcție a locuințelor pentru păturile social vulnerabile, faza II, s-a decis construcția a 92 de locuințe sociale, apartamente finalizate la cheie. De asemenea, am decis să desfășurăm procedura de achiziționare a lucrărilor de construcție într-un termen mai restrâns, pentru a reuși demararea lucrărilor de construcție pînă în perioada rece a anului, pentru aceasta a fost elaborat planul achizițiilor publice necesare pentru lansarea și demararea proiectului. Costul total al proiectului constituie 3,44 mln euro. 65 la sută din mijloacele financiare necesare vor fi oferiți de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BCE) în cadrul unui împrumut pe un termen de 20 de ani”, a precizat ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Vasile Bîtca.
Iunona Lungul, directorul Unității de Implementare a fazei II a Proiectului de construcție a locuințelor sociale pentru persoanele nevoiașe din Republica Moldova a menționat că actualmente autoritățile locale îndeplinesc cerinţele de participare în proiect. „La moment sunt efectuate expertizele tehnice ale blocurilor existente, sunt evaluate imobilile şi terenurile propuse pentru reconstrucţie. De asemenea, spre finalizare este documentaţia de proiectare, inclusiv verificarea şi expertizarea documentaţiei de proiect”, a subliniat Iunona Lungul.
Locuințele sociale sunt construite de Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor în cadrul unui proiect susținut financiar de BCE care oferă țării noastre un împrumut de circa 20,4 mln euro pe un termen de pînă la 20 de ani. Contribuția Republicii Moldova în proiect include: valoarea construcţiei nefinalizate, costul evaluării construcţiei nefinalizate, valoarea terenului, costul documentaţiei de proiect, costul verificării şi expertizării documentaţiei de proiect, costul expertizei tehnice a construcţiei nefinisate.
Totodată, amintim că, ministerul are misiunea de a construi locuințele, distribuirea acestora este efectuată de autoritățile publice locale în baza Regulamentului privind modul şi condiţiile de desfăşurare a proiectului de construcţie a locuinţelor pentru păturile socialmente vulnerabile II.
Până la finele anului 2018, în Republica Moldova, vor fi constrite circa 700 de locunțe sociale.
Dina Roşca
Ii urez succes ministurlui Bitca in implimentarea proiectului. Este o masura sociala a guvernarii foarte mult apreciata si asteptat de categoriile sociale vulnerabile… oamenii asteapta sa fie raspandita in toate raioanele tarii.
Sunt bune aceste proiecte, bucura faptul ca nu s-au oprit la 2-3 blocuri in cruce, deja este al 6 ori 7-lea raion unde se construiesc asemenea imobile, destinate famililor social vulnerabili si tinerelor familii.