Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor continuă informarea producătorilor privind aplicarea practicilor contemporane la cultivarea produselor vegetale. Astfel, tradițional, până la finele lunii martie, colaboratorii Agenției din domeniul sănătatea plantelor au organizat ateliere de lucru, la care au participat peste 300 de producători.
În cadrul întâlnirilor s-a discutat despre executarea prevederilor cadrului legal din domeniul fitosanitar și siguranța alimentelor, inclusiv înregistrarea/reînregistrarea operatorilor agricoli, răspândirea organismelor dăunătoare plantelor în condițiile climaterice specifice anului agricol, aplicarea principiilor de zonă/loc de producere liber de organisme dăunătoare plantelor și produselor vegetale, utilizarea rațională a produselor de uz fitosanitar și preparatelor biologice.
Totodată, în colaborare cu specialiștii din cadrul Proiectului USAID de Completivitate și Reziliență Rurală (PCRR), pe pagina oficială a Agenției, au fost plasate recomandările destinate producătorilor privind protecția culturilor horticole cu produse biologice.
Recomandările pot fi vizualizate aici la capitolul ”Recomandări fitosanitare”.
ANSA îndeamnă producătorii agricoli să se alinieze cerințelor cadrului legal privind aplicarea activă a principiilor de stabilire şi/sau menținere a statutului de loc şi/sau sector liber de anumite organisme dăunătoare plantelor ca opțiune de evaluare şi gestionare a riscurilor de răspândire a acestor organisme, precum şi ca argumentare de executare a cerințelor fitosanitare ale țărilor de import la certificarea fitosanitară a plantelor, produselor vegetale şi altor materiale de carantină destinate exportului.