Tourism & Travel Expo, expoziția internațională specializată pentru sectorul de turism, dar și evenimentul principal pentru pasionații de călătorii revine, după o absență de 3 ani, la Moldexpo în perioada 6 – 9 aprilie, în acest an focusându-se pe promovarea destinațiilor, regiunilor și a afacerilor turistice din Republica Moldova.
În perioada 6 – 9 aprilie, expoziția va prezenta produse și oferte turistice din Moldova sub egida brandului de țară Pomul Vieții (Tree of Life), unificând diverse afaceri din sectorul turismului, inclusiv cele din turismul rural, turism vitivinicol, turism de experiențe, eco-turism, dar și inițiative de dezvoltare a regiunilor. La eveniment vor fi prezenți reprezentanții pensiunilor, cramelor, experiențelor rurale, de aventură ușoară, dar și reprezentanți ai GAL-urilor, destinațiilor locale, artizani, ghizi și alții. În plus, 12 consilii raionale își vor prezenta oferta turistică unică pentru regiunile lor, cu accente pe tradiții autentice și folclor, care pot deveni atracții turistice interesante, atât pentru publicul local, cât și pentru turiștii străini.
După 3 ani de absență, expoziția Tourism & Travel Expo revine cu un nou concept, identitate vizuală și are scopul să valorifice și să pună în evidență micile afaceri de familie, artizani, alți actori ai industriei ospitalității și astfel să contribuie la promovarea regiunilor turistice ale țării și la sporirea interesului publicului local pentru noi destinații și atracții turistice din Moldova. Alături de oferta locală, va fi prezentată și oferta pe segmentul de turism emițător cu oferte atractive din Bulgaria, Georgia și România.
În cadrul expoziției, Ministerul Culturii al Republicii Moldova și Ministerul Antreprenoriatului și Turismului din România vor anunța constituirea Grupului de lucru comun al experților în turism. Grupul de lucru este constituit în baza prevederilor prevederile Acordului dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind cooperarea în domeniul turismului.
Grupul de lucru va avea obiectivul de a promova o mai strânsă cooperare între organismele oficiale de turism din cele două țări, în scopul favorizării relațiilor lor în domeniul turismului și pentru creșterea schimburilor turistice și vor încuraja promovarea turistică reciprocă prin schimbul de materiale, de informații publicitare și de promovare, conform legilor si reglementărilor din fiecare țară.
Grupul de lucru va fi coordonat la nivel de secretari de stat responsabili de domeniul turismului din cadrul Ministerului Culturii din Republica Moldova și Ministerul Antreprenoriatului și Turismului din România.
Astfel mâine în data da de 6 aprilie va fi semnat un Protocol de colaborare între Ministerul Culturii din Republica Moldova și Ministerul Antreprenoriatului și Turismului din România pentru constituirea grupului de lucru comun al experților din turism.
Evenimentul reprezintă și o platformă de conectare a mediului de afaceri din domeniu cu tânăra generație de specialiști, de dezvoltare a abilităților profesionale ale acestora și orientare în carieră, de împărtășire a experienței, de stimulare a inițiativelor antreprenoriale, de dezvoltare a IMM-urilor în zonele rurale. Acest eveniment este unul important pentru consolidarea rezilienței sectorului turismului din Moldova afectat de pandemia de Covid-19, dar și de războiul din Ucraina. Sectorul turismului din Republica Moldova a generat un venit de aproximativ 550 de milioane de dolari în 2019, reprezentând 4,7% din PIB-ul țării, însă pandemia de Covid-19 și războiul din Ucraina au afectat substanțial industria.
În cadrul expoziției vor avea loc mai multe activități interactive, care sunt orientate pentru publicul larg, profesioniștii din domeniu, dar și tineri entuziaști care vor să demareze cariera lor în acest domeniu. Printre acestea vor fi:
- Concursul „Casa Părintească” la care s-au înscris 12 consilii raionale.
- În prima zi a expoziției va avea loc prezentareaProgramului BRIDGE. Scopul Programului „BRIDGE to Global Markets” este de a contribui în ansamblu la creșterea competitivității companiilor din industria vitivinicolă și cea turistică atât pe piața locală, cât și pe cea internațională prin dezvoltarea și îmbunătățirea competențelor și crearea de oportunități de export în industria vinului și a turismului. Doar la o luna de la lansare, 24 de aplicații au fost acceptate din totalul de 26 depuse. 80 de companii vor putea beneficia de program. Implementarea Programului Bridge pentru sectorul turismului și vitivinicol este finanțată de Proiectul USAID de Competitivitate și Reziliență Rurală, și facilitată de către Asociația Națională pentru Turism Receptor și Intern din Moldova.
- Prezentarea ofertelor turistice naționale si produselor turistice comune ale Republicii Moldova și României
- Drumul Vinului Moldovei: trei ani de start-up de succes. Ce urmeaza? Workshop dezvoltat în parteneriat cu Oficiul Național al Viei și Vinului, condus de Emanuela Panke, Președinte ITER VITIS, pentru reprezentanții vinăriilor din Moldova. În cadrul workshopului vor fi abordate teme precum: prezentarea criteriilor de certificare ITER VITIS pentru vinării, cum dezvoltăm experiențe creative, sustenabile și atractive prin conectarea mai multor sectoare în jurul Drumul Vinului Moldovei; oportunitățile oferite de funcția de Secretariat General al ITER VITIS – rol deținut de Moldova în 2023.
- Masa rotundă:„Dezvoltarea destinațiilor turistice în Republica Moldova”
- Prezentarea Bucovinei, eveniment cu degustare de produse gastronomice tradițional
- Dezvoltare rurală integrată prin turism
- Turism de aventură în Moldova
- Lansarea sistemul informațional „e-permis”, Poliția de Frontieră
- Tourism Talent Fair: Oportunități de carieră în turismul intern, eveniment care conectează angajatorii cu generațiile tinere de viitori specialiști.
Tourism & Travel Expo 2023 este un eveniment de neratat pentru iubitorii de călătorii și pentru cei care vor să își pornească o afacere în acest domeniu.
Ediţia a XXVI-a Tourism & Travel Expo 2023 este organizată de Moldexpo și Ministerul Culturii, în parteneriat cu Agenția de Investiții/Invest Moldova Agency și Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului cu suportul startegic al USAID Moldova (Proiectul de Competitivitate si Reziliență Rurală Dezvoltăm Moldova Rurală) și ANTRIM, cu participarea UNDP Moldova, consiliilor raionale, APIT.
Pentru mai multe detalii: urmăriți pagina evenimentului pe facebook si agenda integrală.