În scopul îmbunătățirii condițiilor privind producția și comercializarea produselor apicole autohtone, la minister a avut loc o ședință comună cu apicultorii și reprezentanții Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor. În cadrul discuțiilor, au fost supuse examinării problemele cu care se confruntă apicultorii și mecanismele de sprijin din partea statului ce ar putea fi dezvoltate în perioada următoare.
Viceprim-ministrul Vladimir Bolea a menționat că apicultorii vor beneficia și în anul curent de subvenții pentru a-și putea reduce cheltuielile de producție și a reuși sporirea calității mierii.
Suplimentar, s-a discutat despre rolul pe care îl au albinele în raport cu domeniul de producție agricolă. Culturile agricole polenizate cu ajutorul albinelor îşi măresc productivitatea cu 10-30 %. Acest lucru înseamnă că polenizarea poate aduce în plus circa 200 kg floarea soarelui, 200 kg rapiţă la hectar, şi în acelaşi timp poate spori calitatea producţiilor. În acest sens, apicultorii au adus drept exemplu practicile altor țări privind serviciile de polenizare plătită, lucru ce asigură profit pentru apicultori. Potrivit lor, valoarea financiară a volumelor de producţie nominalizate depăşeşte semnificativ mărimea taxelor contractuale achitate apicultorilor pentru serviciile de polenizare.
Conform datelor oficiale, în prezent, pe teritoriul țării sunt înregistrate circa 265.000 familii de albine. De la an la an, numărul de familii crește, însă potenţialul productiv al ramurii apicole este în declin. Acest lucru este determinat de condițiile climatice nefavorabile, majorarea prețului la hrană și la medicamente pentru albine, creșterea cheltuielilor pentru serviciile de transportare, reducerea capacității de cumpărare a consumatorilor. Anual, în țara noastră se produce circa 5 mii tone de miere, dintre care aproximativ 3,5 mii tone ajung pe rafturile din afara țării.