În anul curent, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare își propune să accelereze procesul de digitalizare a agriculturii, în scopul creării condițiilor de afaceri mai bune pentru agenții economici. În acest sens, la MAIA a avut loc ședința Consiliului de Coordonare în domeniul digitalizării agricole, la care au participat conducerea ministerului, viceprim-ministrul pentru Digitalizare Iurie Țurcanu, reprezentanții AIPA, ADMA, STISC, ASP, ARFC, BNS, instituțiilor de cercetare de profil și mediului de afaceri.
Părțile au nominalizat prioritățile privind digitalizarea agricolă, precum și responsabilitățile actorilor implicați în proces. Totodată, a fost analizată situația actuală privind deținerea sistemelor informaționale existente, precum și a celor necesare activității instituțiilor vizate în procesul digitalizării serviciilor publice în sectorul agroalimentar.
Ministrul Vladimir Bolea a menționat că în prezent, cu suportul UNDP, este în proces de elaborare studiul de fezabilitate pentru Registrul Fermierilor, sistem ce va centraliza și unifica informațiile agricole și va permite instituțiilor și fermierilor să acceseze toate datele despre entități și parcelele agricole, precum și va facilita procedurile administrative.
De asemenea, oficialul a menționat că în anul 2022 a fost aprobat Conceptul Sistemului informațional integrat „e-ANSA”. Sistemul urmează a fi implementat de către Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor în anul curent, având ca scop informatizarea proceselor de trasabilitate a produselor alimentare de origine animală și non-animală. Acesta va asigura evidența operatorilor din lanțul alimentar și exploatațiilor acestora, gestiunea măsurilor sanitar-veterinare, evidența investigațiilor de laborator, înregistrarea și diseminarea alertelor, evidența performanței animalelor și culturilor vegetale, gestiunea documentelor eliberate de Agenție și furnizarea serviciilor electronice pentru cetățeni și mediul de afaceri.